Nästan var tredje handelsanställd under trettio år har varit utsatt för sexuella trakasserier. Det visar Trakasseribarometern som är framtagen av Handels tillsammans med andra fackförbund.
Det kan vara oönskad uppmärksamhet som att bli kallad sexig, eller att få en hand som glider nedför ryggen mot rumpan. Det är många som är unga och jobbar i butik som berättar om liknande händelser som de har varit med om. Inte sällan är förövaren en äldre man. Dessutom är det svårt att gå undan om man jobbar ensam i butiken.
Enligt Trakasseribarometern är det var femte handelsanställd som har utsatts för sexuella trakasserier under det senaste året. Det är mer än i andra branscher, där det är vanligare att det är kollegorna som utför trakasserierna.
Fler kvinnor än män rapporterar om att ha drabbats. När det kommer till unga under trettio år är det nästan var tredje som säger sig har varit utsatt för sexuella trakasserier, rapporterar Handelsnytt. Samtidigt är det bara 17 procent som informerar sin chef att man har drabbats, vilket kan tyda på en tystnadskultur, enligt Handelsnytt.
”Det är inte okej”
För SVT berättar den fackligt engagerade Alexandra Severinsson, 26 år, som jobbar som butiksanställd i Ullared, att det här är ett problem som man diskuterar med sina kollegor.
– Det har hänt att kunden lägger handen på ryggen och drar den längs med ned på rumpan. Då har jag sagt ifrån. Men de anställda som kanske inte gör det, de har plötsligt handen på rumpan, och det är inte okej, säger hon, till SVT.
Sexuella trakasserier i handeln
Sexuella trakasserier är förutom fysisk beröring som tafs även kommentarer, grova skämt, anspelningar, inviter eller oönskad närgångenhet.
Årets Trakasseribarometer visar att 23 procent av kvinnorna och 16 procent av männen inom handeln har utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna.
I snitt på arbetsmarknaden är det 14 procent som har utsatts.
I gruppen 18-29 år av de handelsanställda har 31 procent fått utstå sexuella trakasserier.
51 procent av de drabbade inom handeln berättar inte för någon. 19 procent berättar för kollegor och 17 procent för sin chef. Två procent berättar för fackligt förtroendevald och tre procent för skyddsombud.
Trakasseribarometern är ett samarbete mellan forskare och flera fackförbund och Industriarbetsgivarna. Nästan 7 000 webbintervjuer har gjorts inför årets barometer. 357 av dem har varit med anställda inom handeln.
Fakta