På måndagen meddelade regeringen att man tagit beslut i 14 av de tillståndsansökningar om havsbaserad vindkraft som ligger på regeringens bord. Det blir ett nej för 13 av dem, med hänvisning till försvaret.
Romina Pourmokhtari startade måndagens presskonferens med att konstatera att Sverige behöver fördubbla elproduktionen de kommande 20 åren och att alla fossilfria energislag behövs. Samtidigt har regeringen nu tagit beslut i 14 ärenden om vindkraftsparker till havs som de haft på sitt bord och valt att säga nej till 13 av dem.
Anledningen uppges vara försvaret.
– Med hänsyn till att en etablering av dessa skulle medföra en oacceptabel påverkan på försvarets intressen, sa Pourmokhtari under presskonferensen.
”Extremt förvånande”
Från branschorganisationen Svensk vindenergi såg man inte detta besked komma.
– Det här är extremt förvånande. Det är väldigt mycket elproduktion som regeringen säger nej till, säger Lina Kinning på branschorganisationen Svensk vindenergi, till DN.
Försvarsminister Pål Jonson framhäver säkerhetsläget och Natomedlemsskapet som viktiga förklaringar till beslutet.
– Regeringen gör, baserat på Försvarsmaktens underlag, bedömningen att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges militära försvar att bygga de aktuella projekten. I det allvarliga säkerhetspolitiska läge Sverige nu befinner sig i med krig i vårt närområde måste försvarsintresset väga mycket tungt när sådana här bedömningar görs, säger han under presskonferensen.
Speciellt ansvar för Östersjön
Närheten till det hårt militariserade Kaliningradområdet har också varit centralt i bedömningen, tillägger han.
– Den andra dimensionen som vi också väger in är att Sverige nu som allierad dels förväntas att i linje med artikel 3 ha en stark försvarsförmåga, men Sverige har också ett speciellt ansvar för Östersjön där vi har unika förmågor som också är viktiga för hela alliansen.
En vindkraftspark får däremot ja av regeringen. Det rör sig om Vattenfalls projekt Poseidon i Skagerack. Det blir den första parken att få tillstånd på flytande fundament och den kommer att kunna bidra med en elproduktion på upp till 5,5 terawattimmar när den står klar. Parken kan preliminärt börja byggas år 2029 och stå klar år 2031.
Ytterligare tio planerade vindkraftsparker väntar fortfarande på beslut från regeringen.
Dessa planerade vindkraftsparker får avslag
Arkona
Aurora
Baltic Offshore Beta
Baltic Offshore Delta North
Cirrus
Dyning
Erik Segersäll
Neptunus
Pleione
Skidbladner
Skåne Havsvindpark
Södra Victoria
Triton
Regeringen.se