Israels inrikesministerium har inlett en bojkott mot tidningen Haaretz efter kritik från dess utgivare, Amos Schocken, som kallade landets styre för en “grym apartheidregim”.
Israels inrikesministerium har infört en rad åtgärder mot den liberala dagstidningen Haaretz efter att dess utgivare, Amos Schocken, bland annat anklagat Israel för att “införa en grym apartheidregim” mot palestinierna och anklagade Israel för att ignorera FN-resolutioner som förklarar bosättningar som olagliga.
– De fortsätter inte bara att bygga bosättningar, utan den nuvarande regeringen stödjer också den etniska rensningen av palestinier från delar av de ockuperade områdena. I viss mening är det som pågår nu i de ockuperade områdena och i delar av Gaza en andra Nakba, sa Amos Schocken, på en konferens i London.
Han kritiserade även hur Israel ”bekämpar de palestinska frihetskämpar som landet kallar terrorister”. Något som väckt hård kritik i Israel. I en kommentar förklarade Amos Schocken att ”det är tydligt att jag inte hänvisade till händelserna den 7 oktober” och ”Jag borde ha sagt: frihetskämpar, som också tar till terrortaktik – som måste bekämpas. Användningen av terror är inte legitim.”
Israels kommunikationsminister Shlomo Karhi har beslutat att förbjuda all kontakt mellan myndigheterna och Haaretz, inklusive annonser och offentliga tjänstemäns personliga prenumerationer. Dessutom ska alla statliga institutioner och bolag, samt deras underleverantörer, förbjudas att kommunicera med tidningen och dess prenumeranter,
– Det är så här de ser på yttrandefriheten. De ser medias enda roll som att tjäna regeringen. Men de har ingen juridisk grund att stänga ner oss, som de har gjort med Al Jazeera. Det fanns det å andra sidan inte för dem heller. Vem vet, det kanske kommer en dag, säger Gideon Levy, kolumnist på tidningen, och som 2015 tilldelats Olof Palmepriset för sin rapportering om ockupationen, till Flamman.