De kommuner som använder sig av metoden samordnad individuell plan (SIP) lyckas bättre med att hjälpa hemmasittare än andra, enligt en ny studie av IFAU.
Det är runt 130 000 ungdomar i Sverige som varken arbetar eller studerar, och som riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap. Nu har IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, kunnat identifiera en framgångsfaktor.
De kommuner som anordnar gemensamma möten med ungdomarna, där både sjukvården och socialtjänsten närvarar samtidigt, lyckas bättre med att hjälpa dem.
–De unga som står utanför behöver visserligen hjälp med sysselsättning och utbildning, men att se att de ofta har sociala problem och problem med hälsan tror vi är en potentiell nyckel att minska UVAS-andelarna, säger Renate Minas, en av forskarna i ett pressmeddelande.
UVAS är forskarnas förkortning för unga som varken arbetar eller studerar. Den unga måste alltid först godkänna att en SIP genomförs, enligt Uppdrag psykisk hälsa. Även andra instanser kan delta på mötet, om den unga vill det.