Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Regeringens strategi om ”frivillig återvandring” riskerar bryta mot regler

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa håller pressträff tillsammans med Ludvig Aspling, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson.

På en pressträff i dag presenterade Tidö-regeringen sin nya strategi för globalt utvecklingssamarbete, återvändande och frivillig återvandring, men strategin riskerar att bryta mot DAC-reglerna.

Regeringen och Sverigedemokraterna (SD) vill avsätta tre miljarder kronor till andra länders utveckling för att minska ”den irreguljära migrationen” till Sverige och EU, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) vid en pressträff.

– Enligt regeringens reformagenda och Tidöavtalet ska biståndspolitiken tydligare kopplas till migrationspolitiken, säger Benjamin Dousa.

SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling kallar det för den hittills största satsningen på att sammankoppla migration och utvecklingspolitik, vilket man menar skulle minska risken för att skuggsamhällen bildas.

Men att koppla bistånd till migrationspolitisk, som den svenska regeringen och SD nu gör, kan bryta mot ODA-DAC-reglerna.

– Utgångspunkten ska alltid vara att biståndet ska vara i enlighet med ODA-DAC-reglerna, men vid sällsynta undantagsfall för att leverera på strategin, det vill säga att minska invandringstrycket mot Sverige, kan man göra avsteg från DAC. Men utgångspunkten är alltid att följa DAC, säger Benjamin Dousa.

Totalt tre miljarder kronor ska avsättas till strategin som ska implementeras av Sida under åren 2024 till och med 2028.

DAC och ODA

  • DAC är en förkortning för Development Assistance Committee, som är OECD:s biståndskommitté. Ett internationellt forum där givarländer utvecklar biståndet och säkerhetsställer dess kvalitet. DAC sammanställer också statistik över biståndsflöden och granskar biståndet.
  • ODA är en förkortning av Official Development Assistance, alltså officiellt statligt utvecklingsbistånd. Termen utvecklades av OECD/DAC. OECD/DAC har en lista över de länder som är berättigade att ta emot officiellt bistånd (ODA).
Sida, Openaid
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV