Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Tidömörkret tätnar med den nya mottagandelagen

Flera rädda barn sitter vid ett bord, en pojke håller fram sin skål mot en man som ser arg ut.

Enligt den nya mottagandelagen som föreslås i utredningen om asylmottagande ska de som söker asyl inte längre få bosätta sig var de vill. Alla ska bo på asylboende, och de ska inte få röra sig fritt i landet utan vara hänvisade till det län som myndigheterna bestämmer.

Om de påträffas utanför länet ska de få sänkt dagpenning. Asylboendena ska ha närvarokontroller, och anmäler man sig inte då kan asylansökan ”komma att betraktas som återkallad” – och dessutom ska man få dagersättningen nedsatt.

Bostaden på asylboendet, där de asylsökande alltså ska tvingas bo, ska när som helst kunna genomsökas av Migrationsverkets personal. Det skulle vara obehagligt för vem som helst, men många flyktingar har erfarenheter som kan göra det direkt traumatiskt.

Vågar man sig till det rika Sverige för att söka skydd och kanske en framtid ska man alltså inte få den frihet som vi andra åtnjuter. Man ska få så lite av den som är möjligt utan att Sverige bryter mot EU-lagar eller andra internationella regler. 

Medan jag läser den utredning om asylmottagande som kom förra veckan kommer jag gång på gång att tänka på Oliver Twist, huvudpersonen i Charles Dickens roman från 1838 med samma namn. Oliver Twist föds på ett fattighus och lämnas på en institution ”där 20–30 andra små förbrytare mot fattiglagen kraflade omkring på golfvet hela dagen utan att vara gynnade af för mycket föda eller för mycket kläder och under moderlig tillsyn af en äldre kvinnsperson, som mottog de små brottslingarne mot en ersättning af 71⁄2 pence per vecka.”

Pengarna stoppade den äldre kvinnspersonen i egen ficka. Sedan födde hon upp barnen på tunnaste möjliga havrevälling, och det var inte alla som överlevde.

Utredningen säger ingenting om tunnaste möjliga havrevälling, men den omänskliga inställningen till den som behöver hjälp är densamma. Det är Tidöavtalet som skiner igenom. Punkt 2 i dess asylpolitiska förslag lyder: ”En utredning ska genom en genomlysning av svensk rätt i förhållande till EU-rätten ta fram förslag till författningsändringar och andra åtgärder som syftar till att så långt det är rättsligt möjligt begränsa asylsökandes rättigheter.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Lägg märke till att det inte står att rättigheterna ska kunna begränsas när det anses nödvändigt av ett eller annat skäl. Förslagen ska syfta till att minimera dem. Även om varje förslag i utredningen sedan motiveras med att det exempelvis är lättare att hitta folk om de inte får röra sig fritt.

I det ljuset får man läsa utredningens tilläggsdirektiv från i juni 2023, när den redan hade hållit på ett par år. Där står bland annat att regeringen ”anser det viktigt att de materiella mottagningsvillkoren inte är mer förmånliga i Sverige än i övriga EU-länder”. Alla sanktioner mot asylsökande och alla begränsningar av deras fri- och rättigheter som förekommer i något EU-land ska övervägas och helst införas.

När utredningen tillsattes 2021 hade vi fortfarande en S-ledd regering, och även då var tanken att asylsökande skulle bo på mottagningscenter och inte få bosätta sig var de ville. Däremot fanns inte formuleringarna om att villkoren skulle vara så njugga som möjligt med. 

Utredaren Kerstin Fridström kommer med de begärda förslagen, men det är inte hennes fel att jag kommer att tänka på Oliver Twist. Hon verkar ha en ambition att människor ska slippa hamna mellan stolarna och inte fara illa. Bland annat föreslås ett övergångsbidrag som ska garantera att de inte blir utan försörjning i skarven mellan olika stödformer i olika skeden av asylprocessen.

Övergångsbidraget är bra tänkt. Minimera byråkratin, låt asylsökande slippa oron för att komma i kläm mellan myndigheter, se till att alla har mat och tak över huvudet. Tänk om man skulle utvidga det till alla i Sverige som riskerar att hamna mellan olika bidragsformer eller helt ramla ur systemet. Eller helt enkelt till alla.

Men för regeringen är huvudsaken ändå att asylsökande får minsta möjliga fri- och rättigheter och helst kastas ut så fort som möjligt. Det här är ännu ett steg in i Tidölands repressiva mörker.

Kattkamratens spinnande bredvid mig.

Folk som tar sig rätten att sätta sig på andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV