Idag startar FN-mötet COP16 i Colombia. Men samtidigt som världsledarna möts för att diskutera biologisk mångfald så går det riktiga arbetet förödande långsamt, konstaterar Greenpeace i en ny rapport. I nuvarande takt ser målet om att skydda 30 procent av världens hav ut att nås först år 2107 – nästan 80 år för sent.
Mål i all ära, men det avgörande är hur man uppfyller dem. I en ny rapport har Greenpeace tittat närmare på hur arbetet går med att nå målet om att skydda 30 procent av världens hav till år 2030, ett av de mål som togs fram under det förra FN-mötet om biologisk mångfald för två år sedan i Montreal. Slutsatsen är att det knappt hänt något alls.
– Vi är sex år från 2030 och ändå har nästan inga framsteg gjorts för att skydda 30 procent av världens hav. Med nuvarande takt kommer vi inte att nå 30 procents skydd till havs förrän nästa århundrade, säger Megan Randles, policyrådgivare från Greenpeace UK, i ett pressmeddelande.
Hon konstaterar att ett friskt hav är avgörande för miljontals människor och för att skydda den biologiska mångfalden från mänskliga påfrestningar och klimatförändringar.
Globala havsavtalet avgörande
– Var är ambitionen? Var är ledarna? Detta mål kan endast uppnås med stora ansträngningar på nationellt och internationellt vatten. Världens regeringar måste öka takten för att hålla 30×30-målet inom räckhåll och snabbt ratificera det globala havsavtalet så att det kan träda i kraft 2025, säger hon.
Det var under förra året som världens länder enades om ett globalt havsavtal. Men avtalet kan endast träda i kraft efter att minst 60 länder ratificerat det. I skrivande stund har det ratificerats av 13 länder. Avtalet är enligt Greenpeace avgörande för att kunna skydda fler marina områden. Detta då det reglerar hur man ska gå tillväga för att skydda områden på internationellt vatten.
Utan havsreservat på internationellt vatten (som utgör 64 procent av världens alla hav) så skulle 83 procent av alla nationella territorialvatten behöva skyddas för att nå målet om 30 procents skyddade områden till år 2030. Det skulle dock inte vara varken ”socialt balanserat eller ekologiskt representativt”, enligt rapporten.
Behövs starka skydd
Idag är det endast endast 8,4 procent av haven globalt som fått status som marina skyddade områden. Men graden av skydd varierar i praktiken. Endast 2,7 procent av haven är för närvarande helt eller i hög utsträckning skyddade från mänskliga aktiviteter. På internationellt vatten (utanför nationell jurisdiktion) är den siffran 0,9 procent.
– Hur starka begränsningarna för mänsklig aktivitet är i ett marint skyddat område avgör hur framgångsrikt det blir. De nya reservaten måste vara helt eller mycket skyddade för att vara effektiva. Det är även avgörande att skydda de mest ekologiskt värdefulla 30 procenten, inte de mest politiskt bekväma eller enklaste. De skyddade områdena måste etableras på ett sätt så att de bildar ett ekologiskt representativt och sammankopplat nätverk och beakta urfolks och kustsamhällens roll och rättigheter, säger Megan Randles i pressmeddelandet.