Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Tyskland återupptar vapenexporten till Turkiet

I samband med presskonferensen nämnde Olaf Scholz att Tyskland överväger att öka sina försvarsexporter till Turkiet, inklusive eventuella försäljningar av stridsflygplan, som Eurofighter.

Under ett besök i Istanbul i helgen har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz signalerat ett förnyat engagemang för försvarssamarbete med Turkiet. Det rapporterar Euractiv.

Tyska medier uppger att Tyskland nu verkar redo att öka försvarsexporten till Turkiet, vilket markerar en förändring i Berlins tidigare restriktiva hållning. Beslutet väntas inte bara påverka det militära samarbetet utan även de ekonomiska relationerna mellan länderna, då försvarsindustrin är en viktig del av Tysklands exportsektor.

Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterade att Olaf Scholz på pressträffen, tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, betonade att Berlin nu verkar redo att stärka samarbetet inom försvarsindustrin.

Främst är stridsflygplanet Eurofighter av intresse för Turkiet, men även andra högteknologiska produkter från den tyska försvarsindustrin kan komma att exporteras.

Utöver försvarssamarbetet diskuterades också de ekonomiska relationerna mellan Tyskland och Turkiet, där Olaf Scholz framhöll vikten att stärka handeln och öka investeringarna mellan de två Nato-länderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV