Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

PFAS funna i 92 procent av Sveriges dricksvatten

En analys gjord av Naturskyddsföreningen visar att PFAS hittades i 92 procent av dricksvattenprover i kranvatten från 63 fastigheter runt om i landet samt i ytvatten från 19 sjöar och vattendrag.

En rapport från Naturskyddsföreningen visar att PFAS finns spritt i hela landet.
– Utifrån vår undersökning kan man konstatera att PFAS finns spritt i vårt dricksvatten över hela landet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

En ny undersökning från Naturskyddsföreningen visar att över 90 procent av Sveriges dricksvatten innehåller PFAS – ett miljögift som kopplas till allvarliga sjukdomar som cancer.

– Trots att PFAS kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar fortsätter det spridas. PFAS hör inte hemma i naturen eller våra kroppar, säger Karin Lexén.

PFAS som hamnat i naturen försvinner inte av sig självt, och att sanera förorenade marker och vatten är en kostsam och komplicerad process vilket medför att halterna av PFAS ökar stadigt, i takt med att miljögifterna tillåts användas, menar Naturskyddsföreningen.

Av de 63 undersökta platserna fanns PFAS i 9 av 10 prov. Särskilt höga halter upptäcktes i Gävle, Halmstad och Västerås.

Väldigt små mängder kan göra stor skada. Ett kryddmått PFAS-4 förorenar 175 simbassänger med dricksvatten.

– Att fortsätta släppa ut PFAS i naturen och samtidigt lägga enorma resurser på att försöka rena bort samma miljögifter är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart. Vi måste självklart sanera förorenade marker och rena förorenat dricksvatten, men det enda sättet att få stopp på spridningen är att förbjuda PFAS, säger Karin Lexén.

Analysrapport 2024: PFAS i dricksvatten och ytvatten

  • Proven har inhämtats med hjälp av Naturskyddsföreningens medlemmar.
  • 63 platser för provtagning av dricksvatten valdes ut för att få geografisk spridning. Proven har hämtats ur kranvatten från kommunalt dricksvatten (31 platser), samfälligheter (11 platser) och privata brunnar (21 platser).
  • För ytvatten valdes 20 platser ut med en spridning från orört område i fjällen och regnvatten, till i närheten av kända förorenade områden där prover togs.
  • Naturskyddsföreningen har anlitat laboratoriegruppen Eurofins för att analysera förekomsten av PFAS i proven.
  • Det finns tusentals PFAS-ämnen, varav 26 analyserats i Naturskyddsföreningens studie.
  • Av de tusentals PFAS som finns på marknaden är majoriteten otestade. De PFAS- ämnen som har undersökts har kopplats till cancer, leverskador, sköldkörtelrubbningar och negativa effekter på reproduktionsförmågan.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV