Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Fiender kommer och går – rasismen består

Ett gäng sverigedemokrater står och pratar i riksdagen. Skribenten i förgrunden.

”Det verkar som ni har en aversion mot oss”. Så lyder rubriken till ett öppet brev från Sverigedemokraterna till Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) publicerad i Aftonbladet. 

Förlåt om jag skrattar, men det måste väl ändå vara århundradets understatement? Ännu mer tragikomiskt är det att debattartikeln är undertecknad av, förutom Jimmie Åkesson själv, Björn Söder, Richard Jomshof, Oscar Sjöstedt och Jörgen Fogelklou. Det vill säga fyra personer ur SD:s toppskikt som under årens lopp har fällt flera antisemitiska uttalanden, något som SKMA också påpekar i sitt svar till SD

Björn Söder är till exempel känd för att ha ifrågsatt om judar kan vara svenskar, Oscar Sjöstedt för att han skämtat om när hans arbetskamrater sparkade på djurkadaver samtidigt som de skrek ”Die Juden” och Jörgen Fogelklou för att han ligger bakom ett Flashbackkonto där han bland annat skrivit att ”juden är roten till allt ont”. Ja, man kan verkligen undra varför SKMA hyser en aversion mot SD …

I debattartikeln skriver SD att ”det fortfarande kan hända att enstaka personer med olämpliga åsikter försöker nästla sig in i partiet, trots det faktum att vi har en tydlig nolltolerans mot rasism och extremism”. Det handlar så klart inte om enstaka personer. Det handlar om massor av fall där SD-företrädare har spridit grov antisemitism (för att inte tala om alla fall där de spridit andra former av rasism och extremism). Här kan ni läsa ett urval av dem. 

Sverigedemokraterna grundades som bekant av ett flertal nazister och på 90-talet var det inte ovanligt att man heilade på SD-möten. När de under början av 00-talet påbörjade en resa för att bli ett mer rumsrent parti insåg man att antisemitismen skulle bli en belastning. Därför har man steg för steg försökt att sopa den under mattan. Och trots att det hela tiden poppar upp nya antisemitiska uttalanden tycks man ha lyckats lura ganska många. Så till den grad att vår vice statsminister Ebba Busch i en partiledardebatt kunde hävda att Jimmie Åkesson skulle vara ”en utmärkt rådgivare” i kampen mot antisemitism. 

I dag är det islam som är det stora hotet, enligt SD och många andra högerextremister. En anledning till det är att man anser att judarna är mer ”välanpassade” än muslimerna samt inte minst att det finns väldigt många fler muslimer än judar i Sverige i dag. Det är av det skälet som man har ställt sig på Israels sida i Israel-Palestina-konflikten. Det är alltså inte för att man hyser några särskilda sympatier för Israel utan för att man ser att man kan använda dem som en bricka i ett spel i kampen mot islam. 

SKMA är inte så dumma att de inte genomskådar SD:s försök att rentvå sig själva. Men egentligen är det nog inte SKMA som SD riktar sig till i sitt öppna brev, även om det framställs så. De man egentligen riktar sig till är alla på högerkanten som gillar SD:s hårda migrationspolitik men som samtidigt är skeptiska till dem på grund av deras nazistiska historia. 

Vad som är viktigt att komma ihåg här är att vem som har framställts som nationens fiende har varierat genom årens lopp. Just nu är det alltså muslimerna, men om några decennier kan det mycket väl återigen vara judarna. Fiender kommer och går, men rasismen består.

Tumme upp: Det är alltid en högtidsstund när Thåström släpper ny musik. 

Tumme ner: Statsministern tycker att det är ”oväntat och modigt” att Kent återförenas. Förutsägbart och något av det minst modiga man kan göra, säger jag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV