Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Koja eller slott – är du nöjd med din lott?

En busshållplats framför ett stort hyreshus och lite tallar.

Rätten till bostad urholkas när bostaden ska bli en vara som ger vinst, skriver Marita Larsson. Hon föreslår kooperativa bostäder och utbyggnad av allmännyttan som ett sätt att skapa en rättvisare värld med värdiga bostäder för alla.

DEBATT. FN uppmanar världens länder att snarast lösa situationen för de tre miljarder som 2030 inte kommer att få sin rätt till en bostad uppfylld, skriver Global bar magazine. Antalet invånare i världens slumområden beräknas fördubblas till 2030, vilket skulle innebära  att var fjärde människa saknar en värdig bostad. Kan den svenska modellen med bostadskooperativ vara en del av lösningen, frågar  artikelförfattaren Josefin Norin.

Att bygga en miljon bostäder på tio år måste ses som ett mirakulöst välfärdsprogram då alla skulle få sin rätt till en värdig bostad uppfylld. Under samma tid skulle inte heller hyran få bestå av mer än trettio procent av en hyresgästs inkomst. Standarden höjdes med hjälp av noggranna regler för hur byggandet skulle gå till, och det var staten som tog ansvar för rätten till bostad, genom statliga bidrag, sedan bildades allmännyttan för att förvalta bostäderna. Kooperativa bostäder byggdes, HSB bildades, som ett alternativ med bra och prisvärda bostäder. De boende kunde vara med och påverka sin boendesituation bland annat genom att sitta i styrelsen tillsammans med professionella förvaltare.

Slut på Lortsverige, bostäder i källare utan värme, undermåliga kök med gasolspisar som orsakade olyckor. Människor skulle ha både varmt och kallt vatten inomhus, och dessutom toalett  med badrum. Slut på utedass, som fortfarande på 1950-talet var vad som stod till buds för min egen mor, som gick i en byskola.

På sjuttiotalet fanns fortfarande många undermåliga bostäder i storstäderna, kyliga, dragiga och dyra bostäder som hyrdes ut av dem som inte bemötte hyresgästernas behov med respekt. Fastighetsägarna bodde nog ofta i slott, snarare än i koja, utan svårigheter att hålla sig varma eller njuta av en vacker interiör. 

Miljarder människor i världen bor i dag snarare i kojor än i slott, och trots att  svenskar generellt bor bättre än världens invånare, har rätten till bostad i Sverige snart totalt urholkats sedan regering på regering gjort allt för att åter göra bostaden till en vinstbringande vara.

Kooperativa bostäder utan vinstintresse och utbyggnaden av allmännyttan är viktiga alternativ för att skapa en rättvisare värld med värdiga bostäder. 

Varför inte som den kända sångerskan Laleh sjöng: Bygg daghem av vårt slott. Eller varför inte bostäder?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV