Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Nato hyllar samarbete med Marocko

I Marocko är homosexuella handlingar förbjudna enligt lag, och i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar landet på plats 129 av 180 länder.

När Natos utsände besökte Marocko i veckan hyllade han landet som sedan lång tid kritiseras för att ockupera Västsahara.

– Marocko har alltid varit en viktig bidragsgivare till fred och internationell säkerhet, särskilt genom sina bidrag till olika uppdrag och operationer utförda av Nato, säger Javier Colomina, generalsekreterarens särskilda representant för det södra grannskapet, i en kommentar vid mötet ”där den fortsatta utvecklingen av partnerskapet mellan Nato och Marocko diskuteras”.

Marocko ingår i Natos Medelhavsdialogen, som syftar till att ”bidra till säkerhet och stabilitet och främja goda relationer och förståelse mellan deltagande länder och Nato-allierade”.

– Vårt partnerskap är baserat på gemensamma värderingar och utmaningar, tillade Javier Colomina.

”Kungen är högsta beslutsfattare med omfattande maktbefogenheter över regering, parlament och övriga institutioner. Rättsväsendet är oberoende enligt konstitutionen, men i praktiken framstår det inte som helt och hållet immunt mot yttre påverkan.”

Marocko har sedan flera årtionden ockuperat Västsahara. FN erkänner området som västsahariskt, men Marocko har under lång tid haft militär kontroll över större delen av Västsahara.

Häromveckan kom en dom från EU-domstolen (CJEU) som fastställde att handelsavtalen mellan EU och Marocko från 2019 om fiske och jordbruk i det av Marocko ockuperade Västsahara är ogiltiga. Enligt domstolen bryter avtalet mot folkrätten, eftersom Västsaharas folk inte tillfrågades om avtalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV