Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Skärpta EU-normer för luftföroreningar

EU skärper sina krav på luftkvalitet i ett nytt direktiv. Dessutom kan medborgare nu begära ersättning om deras hälsa påverkas negativt för att medlemsländerna inte lever upp till kraven.

Luftföroreningar orsakar miljontals förtida dödsfall världen över, och i Sverige dör tusentals människor i förtid varje år. I går meddelade EU:s ministerråd att kraven på luftkvalitet nu skärps.

I ett nytt direktiv om luftkvalitetsnormer, som syftar till att nå målet om nollföroreningar senast 2050, sätts nya luftkvalitetsgränser för föroreningar som PM10, PM2.5, kvävedioxid och svaveldioxid, vilka är kända för att orsaka allvarliga hälsoproblem.

Medlemsländerna förväntas uppnå dessa normer senast 2030, men kan begära en förlängning om särskilda villkor är uppfyllda. Direktivet kräver också att länderna tar fram planer för att säkerställa tidiga åtgärder om det finns risk att målen inte nås. Luftkvalitetsnormerna ska ses över regelbundet i linje med vetenskaplig forskning.

En viktig nyhet är att medborgare nu kan begära ersättning om deras hälsa påverkas negativt av brott mot direktivet. För att stärka genomförandet har medlemsländerna två år på sig att integrera dessa regler i sin nationella lagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV