Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

Therése Lindgren: ”Jag har satts på jorden för att göra skillnad för djuren”

Therese Lindgren sitter i en fåtölj med två hundar.

Syres nya krönikör Therése Lindgren är influencern med en miljon följare som för ett år sedan bestämde sig för att lägga ner sin hyllade Youtube-kanal och istället satsa helhjärtat på det hon brinner för allra mest: djurs välmående. Här berättar hon om sin stiftelse för djuren, valet att starta ett jourhem och varför hon tycker att fler influencers borde våga ta politisk ställning.

För ungefär tio år sedan satt Therése Lindgren och scrollade klipp på Youtube. Ett av klippen hon fick upp var filmat inifrån svenska ladugårdar och visade kor och grisar som var instängda på små ytor och som aldrig fick gå ut. Therése Lindgren beskriver hur hon chockerades av det hon fick se. 

– Jag kände mig lurad. Jag hade verkligen trott på den här bilden som man fick lära sig på hemkunskapen och som jag hade sett på Bregottreklamen, att djuren alltid får komma ut och att det är gröna ängar och blåa himlar. Men det var inte alls vad jag såg i de här videoklippen. 

Förutom hundarna bor det för tillfället sex stycken kaniner och fem nymfkakaduor hemma hos Therése Lindgren och maken Anders Vesterlund. Foto: Kim Richter

Efter det började hon läsa på och insåg snart att det hon hade sett inte bara var något enskilt fall utan att det var precis så här som vardagen såg ut för väldigt många djur runt om i Sverige. 

Började se sin egen roll

Engagemanget för djur var inte något helt nytt. Therése Lindgren berättar att hon alltid haft ett intresse för djur och att hon redan som liten brukade skriva att hon ville bli veterinär i sina kompisars ”Mina vänner”-böcker. Men det var när hon såg videoklippen som hon på allvar började reflektera över människans utnyttjande av djuren och sin egen roll i det hela. Samtidigt som hon kände medlidande med djuren kände hon också dåligt samvete.

– Jag började tänka på att det här har jag varit med och bidragit till eftersom jag har betalat för det. Och det kändes inte alls bra, för jag vill ju att djur ska få leva så nära sina naturliga habitat som möjligt. 

Efter den här dagen bestämde hon sig för att sluta äta kött från kor. 

– Jag hade liksom ingen målsättning om att jag skulle bli vegan eller något sådant, jag bara kände att nej, jag vill inte äta de här korna. Jag kommer särskilt ihåg att jag blev väldigt berörd när de tog kalvarna från korna. 

Nästa steg blev att även sluta äta griskött. Therése Lindgren beskriver hur hon uteslöt det ena djuret efter det andra från sin diet och efter ungefär ett år upptäckte hon till sin egen förvåning att hon hade blivit vegan. 

Under den här perioden var hon även väldigt aktiv på Youtube där hennes följare i realtid kunde följa hennes resa. Hon berättar att hon fick väldigt mycket support, men också nyfikna frågor från sina följare som sporrade henne till att lära sig mer. 

– Just att jag lät övergången ta tid tror jag var det som gjorde att det blev hållbart för mig. Om jag hade gått från att äta kött och hela den livsstilen jag hade då till att bli vegan på en dag så tror jag inte att jag hade klarat det. Jag hade till exempel nästan inte ätit bönor tidigare. Men nu kunde jag långsamt hitta nya livsmedel och komma på nya recept. 

Förutom djurrätt har Therése Lindgren även pratat mycket om psykisk ohälsa. Foto: Kim Richter

I början av året rapporterade flera medier om att vegotrenden har stannat av och att flera influencers som tidigare förespråkade en veganska livsstil, som till exempel Yoga-girl, har gått över till att äta kött.

Är det här något som du märker av?

– Jag önskar att jag kunde säga nej och att det här bara var starkt vinklat från media. Men jag tycker mig faktiskt märka i kontakten med de som följer mig att det blir mindre vegetariskt och veganskt på tallrikarna. Jag tycker att det är väldigt oroväckande eftersom kunskapen i dag inte är lika låg som den var förut. Jag tror att gemene man i dag har lite bättre insikt i hur livsmedelsindustrin fungerar än vad man hade för 20 år sedan. 

Mer vegetariskt i skolköken

Therése Lindgren menar att även fast valfriheten för veganer och vegetarianer har blivit väldigt mycket större så finns det fortfarande mycket att göra när det kommer till att öka tillgängligheten. 

– För mig har det varit en ögonöppnare när jag har rest runt i landet. Det är fortfarande svårt om man stannar till i en korvkiosk i någon mindre stad att få en vegansk korv eller burgare. 

Hon menar också att man borde jobba mycket med att få in mer vegetariskt i skolköken eftersom det är i unga år som våra matvanor grundläggs och det är svårare att få äldre att ändra sina kostvanor. 

 För snart ett år sedan, den 19 november 2023, publicerade Therése Lindgren sin sista video på Youtube. Hon hade då spelat in videos i tio år, byggt upp en följarskara på över en miljon och rankats som en av Sveriges mäktigaste Youtubers flera år i rad av Mediebarometern.  

– Jag är så tacksam för den här tiden. Men efter tio år började det klia i mig och det kändes inte riktigt lika meningsfullt längre. Under en stor del av de här åren pratade jag mycket om psykisk ohälsa eftersom jag själv hade problem med panikångestattacker och depression. Men i takt med att jag själv började må bättre så pratade jag mindre om det och då kändes det som att det jag gjorde inte betydde lika mycket längre. 

Therése Lindgren började som influencer för över tio år sedan. I dag har hon avslutat sin youtubekanal, men lägger fortfarande upp innehåll i sina andra sociala medier. Foto: Kim Richter

Samtidigt hade djurrättsengagemanget börjat ta en allt större plats i Therése Lindgrens liv. 2017 gav hon ut boken Vem bryr sig? som handlar om hennes syn på djurrättsfrågor, hon tilldelades priset Guldråttan av Djurens rätt och lanserade en egen serie med veganska skönhetsprodukter. Nu bestämde hon sig för att börja satsa på djurrättsarbetet fullt ut.  

Egen stiftelse

I dag har hon skapat en egenfinansierad stiftelse som hon döpt till Svenska djurfonden. Genom fonden donerar hon pengar till olika organisationer och privatpersoner som bidrar till att förbättra djurs livsvillkor. I styrelsen för stiftelsen sitter endast Therése Lindgren själv och hennes make Anders Vesterlund. Tillsammans går de igenom ansökningarna som kommer in och försöker bedöma var pengarna kan göra mest nytta. 

– Det är jättesvårt att bedöma, för de behövs ju på så många olika platser, säger hon och förklarar att det är öppet för vem som helst att söka pengar, så länge man inte har djurförbud. 

Parallellt med arbetet med stiftelsen har hon också utbildat sig till viltrehabiliterare och djurvårdare och öppnat upp sitt hem som ett jourhem för vanvårdade djur. Det här sker genom organisationen Smådjurschansen som har ett samarbete med länsstyrelsen.

– Det som är gemensamt för de flesta av de här djuren är att när de kommer till mig så är de i ganska dåligt skick. De kanske har bott alldeles för litet eller fått äta fel kost. Sen bor de hos mig i några månader tills någon vill köpa djuret och då får de flytta vidare, säger hon och berättar att hon just har varit och lämnat bort två marsvin som bott hos henne. Kvar i huset nu finns sex stycken kaniner och fem nymfkakaduor. 

Vill slå vakt om beteskravet

Förutom att vara engagerad i djurrättsfrågor har Therése Lindgren under de senaste åren även börjat engagera sig mer i olika typer av hållbarhetsfrågor. Förra året släppte hon boken Viktigt på riktigt tillsammans med Naturskyddsföreningen där hon beskriver sin egen resa mot ett mer hållbart liv och försöker inspirera andra. 

När jag frågar henne om det är någon särskild politisk fråga som hon brinner extra för just nu svarar hon att för hennes personliga del så är det att slå vakt om beteskravet. Men när det gäller influencers generellt så tycker hon att fler borde prata om att minska konsumtionen. 

– Man behöver inte köpa allt man ser reklam för och man behöver inte följa alla trender. Vi kan välja att köpa mindre och välja second hand i första hand. 

Det vanliga inom influencerbranschen är väl snarare att man vill uppmana till mer konsumtion och att få sina följare att köpa vissa produkter. Vad tänker du om det?

– Jag har varit en del av det här problemet så jag vet hur lätt det är att fastna i den här konsumtionsdrivna kulturen. Nu försöker jag arbeta på olika sätt med att förändra den här dynamiken, både genom att påverka de samarbetspartners som jag arbetar med i dag och genom att påverka de som följer mig. 

”Börja kränga politik”

I juni i år skrev Therése Lindgren en debattartikel i Aftonbladet där hon uppmanade influencers till att ”börja kränga politik”. I artikeln menar hon att det behövs en motvikt till anonyma internettroll och att influencers, istället för att enbart visa upp snygga outfits, borde prata mer om vilket samhälle de tror på. Under intervjun nämner hon att det finns gott om influencers som gör just detta, men om man enbart ser till de som har väldigt många följare så är det sällsynt med politiska ställningstaganden. 

– Jag tycker det är tråkigt för jag tror egentligen att de har allt att vinna på det. Jag märker själv att folk vill se att man tar ansvar och bryr sig. Men visst, det kommer ju också med en ekonomisk nedsida. Att behöva tacka nej till vissa samarbeten förstår jag att det kanske inte är alla influencers som vill göra. Men jag tror också att för varje dörr man stänger så öppnas en annan. 

Kan det inte också vara så att man är rädd att stöta bort en del av sina följare om man tar ställning i en laddad fråga?

– Ja, så kan det ju vara. Jag tänker att det är ganska okontroversiellt att engagera sig i hållbarhet, men man stöter kanske bort de mest köpgalna. Å andra sidan kanske det inte gör något?

”Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att vi alla har ett individuellt ansvar”, säger Therése Lindgren. Foto: Kim Richter

För fem år sedan såg Therése Lindgrens liv väldigt annorlunda ut. Hon berättar att hon jobbade mycket med så kallad fast fashion och att det var väldigt mycket kläder i omlopp. Ena dagen kunde hon visa upp tio nya tröjor och nästa dag femton nya klänningar. I dag har hon begränsat sin garderob till 50 plagg och känner inte alls samma hets med att följa med i trender. 

– Det har också lett till att mitt hem är mycket mer personligt i dag, när jag inte köper från stora kedjor eller följer trender. 

Hur ser du på de livsstilsförändringar som vi gör på ett individuellt plan kontra politiska beslut eller att företag blir mer hållbara?

– Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att vi alla har ett individuellt ansvar. Politiker och stora företag kan påverka i större skala. Men jag tycker inte att vi får glömma vår konsumentmakt och att vi inte bara kan påverka vår egen konsumtion utan också vårt egna lilla universum med vår familj och våra vänner. 

Exakt hur framtiden kommer att se ut för Therése Lindgren har hon svårt att svara på, men det hon vet med säkerhet är att hon kommer att fortsätta att arbeta för djuren på olika sätt, både i det stora och i det lilla. 

– Under de tio åren som gått sedan jag såg de där första videoklippen så har jag blivit allt mer övertygad om att jag har satts på jorden för att göra skillnad för djuren. Jag är absolut inte religiös eller spirituell, men jag känner bara så starkt att det är det här jag ska jobba med. Jag får inte släcka den här elden utan jag måste tvärtom låta den ta ännu större plats i mitt liv.

Missa inte Therése Lindgrens första krönika i Syre som vi publicerar imorgon!

Therése Lindgren

Ålder: 37 år

Bor i: Upplands Väsby

Gör: Driver stiftelsen Svenska djurfonden, läser kurser inom djurskydd och djurpsykologi, är jourhem åt vanvårdade djur genom den ideella föreningen Smådjurschansen. 

Böcker: Ibland mår jag inte så bra (2016), Vem bryr sig? (2017), Viktigt på riktigt: min resa mot att leva mer hållbart (2023) 

Utmärkelser i urval: Årets youtuber 2015–2016 (Guldtuben), Guldråttan 2017 (Djurens rätt), har legat i toppskiktet på Medieakademins Maktbarometer alla år i rad under 2016–2023.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV