Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Stockholms avtal om Bromma flygplats sägs upp – ska bli 16 000 bostäder

Stockholms stad säger upp avtalet med staten om Bromma flygplats.

Kommunfullmäktige i Stockholm säger upp stadens avtal med statliga Swedavia om Bromma flygplats, skriver det rödgröna styret i ett pressmeddelande.

Det rödgröna styret i Stockholms stad vill bygga cirka 22 500 nya bostäder i området, varav 16 000 planeras på själva flygfältet. Hälften av dessa är tänkta att vara hyresrätter.

– Bromma flygplats är snart historia. I den djupt allvarliga miljö- och klimatkris vi befinner oss i är det viktigare än någonsin att skydda städernas grönska. Bromma parkstad är en chans att bygga en grön och härlig stadsdel för nuvarande och framtida stockholmare utan att röra någon värdefull natur, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.

SVT skriver att i september kom beskedet att flygbolaget BRA lämnar Bromma flygplats och kommer flyga från Arlanda i stället.

– Beslutet innebär att Bromma sannolikt tappar omkring 90 procent av sin trafik, sa Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare till SVT nyheter Stockholm när beskedet kom.

Nuvarande avtal med Swedavia, som äger flygplatsen, gäller till och med den 31 december år 2038 och måste sägas upp senast tre år före avtalstidens utgång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV