Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Familjeplanera mera och lämna plats åt djuren

En demonstration.

Medan de vilda djurarterna minskar, blir vi människor fler i snabb takt, liksom djuren vi håller. För att alla ska få plats behöver vi satsa på familjeplanering och utbildning och rättigheter för flickor, skriver Johanna Deinum.

DEBATT. Sedan 1974 har jordens befolkning ökat från 4 miljarder till dagens 8,2 miljarder. Alla dessa människor behöver livsmedel och för det behövs det mark, dessutom ska alla kunna bo någonstans. Var finns det då ett habitat kvar för de vilda ryggradsdjuren? Är det då förvånande att bestånden av däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur har minskat med 73 procent under dessa 50 åren, enligt Living planet report 2024 från Världsnaturfonden, WWF?

I den svenska sammanfattningen till WWF:s rapport nämns befolkningstillväxt på sidan 37. ”Orsakerna bakom naturförlusten. Vi måste bevara och förvalta naturen bättre. Samtidigt måste vi ta itu med de grundläggande orsakerna till förlusten av biologisk mångfald, som konsumtions- och produktionsmönster, befolkningstillväxt, handel, tekniska innovationer samt otillräcklig eller misslyckad lokal och global styrning. Det krävs en omvälvande omställning av samhället – inte minst kopplat till våra liv.”

Varför nämns det aldrig i våra medier att jordens befolkning har mer än fördubblats på 50 år? Därtill kommer den ännu större ökningen av människans husdjur. Den snabba ökningen av jordens befolkning fortsätter, med hela 80 miljoner människor per år.

Mer behöver därför satsas på kvinnors och flickors utbildning och rättigheter, så att de själva kan planera sina liv och så att de barn som föds får ett drägligt liv. Därför är det angeläget att familjeplanering återigen får en plats i den allmänna diskursen. Även i de högkonsumerande länderna är det viktigt att befolkningen inte ökar. Allt fler fattiga länder har redan eller går mot en ohållbar överbefolkning och näst intill olösliga följdproblem av många slag. Ökningen skulle dock kunna bromsas och till och med vändas, med tämligen enkla, frivilliga medel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV