Regeringen vill flytta fram positionerna ytterligare när det gäller brottsbekämpning. Nu har de skickat ut en lagrådsremiss, där man föreslår att lagstiftningen om hemlig dataavläsning, som introducerades redan under 2020, blir permanent.
Regeringen vill att polisens möjlighet till hemlig dataavläsning blir permanent. Hemlig dataavläsning innebär att Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter i hemlighet får installera mjuk- eller hårdvara i en dator, mobil eller surfplatta för att till exempel kunna läsa av meddelanden eller avlyssna samtal i krypterade appar.
Åtgärden infördes som ett tidsbegränsat tvångsmedel år 2020 och gäller fram till mars nästa år. Det förväntades innebära ökade risker för den personliga integriteten och skulle därför utvärderas innan den eventuellt permanentades.
Sedan dess har hovrättspresident Ylva Norling Jönsson utvärderat lagen och hon överlämnade ett betänkande till regeringen i november förra året.
– I det betänkande som hon lämnade över till mig i november förra året så konstateras att hemlig dataavläsning har kommit till användning i större omfattning än vad som förutsågs när det här tvångsmedlet infördes, och att det i många fall också har varit ett avgörande verktyg i den brottsbekämpande verksamhaten, säger justitieminister Gunnar Strömmer under en presskonferens på måndagen.
Ska kunna slå på kamera
Efter att ha vägt behov mot integritetsrisker så anser regeringen därför att det är ”helt nödvändingt” att permanenta lagstiftningen. Några justeringar görs, bland annat så ska möjligheten att använda hemlig data utökas så att fler typer av uppgifter ska kunna hämtas in, även då det inte finns en misstänkt person.
– Det kan till exempel handla om att man ska kunna slå på en kamera på en dator, för att se vem som använder datorn när ett sexualbrott mot ett barn begås över internet, säger Gunnar Strömmer.
Det ska också förtydligas vilka typer av uppgifter som får hämtas in, och regeringenn lägger också till förslag för att stärka rättssäkerheten för enskilda. Till exempel handlar det om förbättrade möjligheter för insyn och tillsyn samt tydligare regler för hur länge materialet ska bevaras och regler för hur åtgärder ska dokumenteras.
Lagändringen är tänkt att träda i kraft den första april nästa år, det vill säga när den tillfälliga lagen skulle ha upphört.
Texten uppdateras.