Startsida - Nyheter

Zoom

Trumps allierade: Miljardärer och extremhögern

Donald Trump tillsammans med JD Vance.

Donald Trump spurtar i den amerikanska valrörelsen med stöd från techmiljardärer och högerextrema miliser. Till vicepresidentkandidat har han valt JD Vance som tidigare beskrivit Trump som ”Amerikas Hitler”. Med skattesänkningar, rasistisk mytbildning och abortmotstånd hoppas den tidigare presidenten mobilisera sina väljare.

Donald Trumps politik omfamnas av en rad stora organisationer i USA, från den kristna högern till den yttersta högern, och hans kampanj försöker tala till dem alla. Till exempel har Trump på sina så kallade rallyn lovat att avsluta kriget i Ukraina inom ett dygn, och hans miljöpolitik sammanfattas av slagordet ”Drill baby drill”, alltså ökad olje- och gasproduktion. Samtidigt har han svävat på målet kring sin syn på abort och lagt över ansvaret för sådan lagstiftning på delstaterna. Det samtidigt som han felaktigt flera gånger hävdat att amerikanska delstater ”avrättar bebisar”. Hans främsta löfte kring invandringspolitiken är att iscensätta den största vågen av deportationer i ”USA:s historia” och han lovar att liksom när han var president helt försöka stoppa invandring från ”vissa länder”, vilket i stort handlar om muslimska länder i Mellanöstern.

En av de organisationer som öppet bidrar till Donald Trumps valkampanj är NRA som driver lobbyverksamhet för att påverka vapenlagar och som motsätter sig i princip varje försök till inskränkning i de amerikanska vapenlagarna.

”Ingen kommer lägga ett finger på era skjutvapen”, skanderade Donald Trump till jubel på NRA:s årliga konvent 2022, strax efter att 19 studenter och två lärare skjutits ihjäl i Uvalde i en av USA:s frekventa skolskjutningar.

Amerikanska evangelikaler ser å sin sida en möjlighet i Trump och att driva en radikal agenda och motverka vad de uppfattar som en ökande liberal sekularism. Kristna ledare som Ralph Reed och Josh Hawley har lovat mobilisera ett ”historiskt antal kristna väljare” för att stödja Donald Trump. De vill inskränka hbtq+-rättigheter och förbjuda abort. De ser valet som en kamp mellan ”religiös sanning” och en ”radikal vänster”.

Elon Musk
Elon Musk anländer innan den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu talar vid ett gemensamt möte i kongressen i Capitolium i Washington. Foto: Julia Nikihinson/AP.

Techmiljardärer

Donald Trump har också stöd från techmiljardärer och republikanska finansiärer som Peter Thiel, som donerade 32 miljoner dollar för att stötta republikanska kandidater till kongressen och senaten 2022. En av Thiels favoriter, som han donerade 10 miljoner dollar till, var JD Vance. Senatorn från Ohio har nu utsetts till Trumps parhäst och är Trumps kandidat till vice-presidentposten. Vance skrev 2016 på Facebook: ”Jag vacklar mellan att tänka att Trump är en cynisk skitstövel som Nixon, som inte skulle vara så illa (och kanske till och med skulle kunna vara nyttig), eller att han är Amerikas Hitler.”

Idag beskrivs Vance i amerikansk media som Trumps ”attackhund”. Han är en benhård abortmotståndare som i sin valkampanj till senaten 2022 förklarade att han helt vill förbjuda abort. Som Trumpallierad spred han det numera ökända falska påståendet som Donald Trump spred vidare i presidentvalsdebatten mot Kamala Harris, att människor från Haiti som kommit till Springfield ”äter hundarna och katterna, de äter faktiskt husdjuren som tillhör dem som bor där”. Vance kritiserar även USA:s stöd till Ukraina och har sagt att han inte bryr sig om vad som händer med landet.

Donald Trump har även fått stöd från X-ägaren och miljardären Elon Musk, som även han spridit myten om att människor från Haiti äter husdjur. I slutspurten av valet turnerar Musk med Donald Trump på valmöten. Han har också skapat och donerat till Trumps viktigaste kampanjgrupp. America Pac heter den och står för den största delen av arbetet med att knacka dörr och kampanja för att få Trumps väljare i vågmästarstater att rösta. I delstaterna North Carolina och Michigan har gruppens leverantör, Blitz Canvassing LLC, anställt över 400 personer i varje stat. Enligt federala kampanjfinansieringsrapporter har America Pac hittills betalat cirka 3,3 miljoner dollar till Blitz, rapporterar The Guardian.

Samtidigt som Musk stöder Trumps kampanj har han visat intresse för att ingå i en framtida administration om Trump blir vald.

Extremhögern

Vid sidan av stödet från miljardärer har Trumps kampanj nära band till extremhögern. En av dem som knutits till Trump-kampanjen är Laura Loomer, en välkänd konspirationsteoretiker och högerextrem aktivist. Loomer, som har över en miljon följare på X (tidigare Twitter), har påstått att terrorattackerna den 11 september 2001 i själva verket var ett så kallat ”inside job”. Nyligen backade hon dock från det påståendet.

Loomer var innan Musk köpte Twitter, numera X, avstängd från plattformen för att bland annat ha spridit en rad antimuslimska konspirationsteorier. Hon välkomnades dock tillbaka och har idag över en miljon följare. Tillbaka på X har hon gjort rasistiska anspelningar på Kamala Harris indiska ursprung med kommentarer som att om Harris vinner valet så kommer ”Vita huset lukta curry” och att presidentens tal skulle hanteras via ett ”call center”.

Våldsgrupper

Vid sidan av aktörer som Laura Loomer och JD Vance har Trumps kampanj även fått ett öppet stöd från rena våldsgrupper som Proud Boys. Gruppen som Trump i sin förra valrörelse beordrade ”stand back and stand by”. Ledare i organisationen anklagas för att ha planerat och lett stormningen av Kapitolium 2021. Nu smeker Trump gruppen medhårs igen.

Han har under valkampanjen fortsatt att hävda att presidentvalet som han förlorade 2020 var riggat. Han har även fortsatt att spela ned allvaret av stormningen av Kapitolium.

På Donald Trumps första rally som presidentkandidat spelade man upp en inspelning av fångar, dömda för attacken den 6 januari, som sjöng nationalsången. En speakerröst bad publiken att stiga upp för de ”fruktansvärt och orättvist behandlade” fångarna. Trump hyllade dem som ”otroliga patrioter” och lovade att hjälpa dem ”den första dagen vi är tillbaka i tjänst”, rapporterar Associated Press.

Slutligen står Trump själv inför fyra federala åtal relaterade till attacken den 6 januari, där han anklagas för att ha konspirerat för att bedra amerikaner angående sin valförlust och hindrat kongressen från att godkänna Joe Bidens vinst. Över 1 200 personer har åtalats för upploppet, inklusive aktivister från Oath Keepers och Proud Boys, med hundratals dömda. Och våldsretoriken fortsätter att frodas kring Trump. Efter att presidentkandidaten utsatts för ett attentatsförsök nyligen, exploderade diskussionerna på extremhögerns internetforum. På plattformen The Donald, ett känt forum för högerextrema Trump-anhängare, fylldes kommentarsfält med hot om våld och uppmaningar till hämnd. Användarna krävde att ”alla demokrater skulle utrotas” och att inbördeskrig skulle utlysas om Trump skadades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV