Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Polen vill tillfälligt upphäva asylrätten

Donald Tusk tillsammans med Polens inrikesminister och försvarsminister.

Polens premiärminister Donald Tusk sa under ett möte på lördagen att han vill upphäva asylrätten i landet, åtminstone tillfälligt. Orsaken uppger han är Ryssland och Belarus som missbrukar asylrätten genom att skicka vidare migranter mot Polen. 

Bara under den senaste månaden har 2500 migranter tagit sig över gränsen till Polen från Belarus  och under 2024 handlar det om 26 000 personer, rapporterar Politico. Belarus har sedan länge anklagats för att uppmuntra migranter från Mellanöstern och Afrika att flyga till Belarus och för att sedan slussa dem vidare mot polen, i en form av hybridkrigföring, något som Belarus förnekar. 

Polen har sedan en tid tillbaka börjat förstärka gränsen mot öst som ett svar på situationen. Inför att Tusk ska presentera ett migrationspolitiskt paket på tisdag så meddelade han under lördagen att asylrätten helt kan komma att upphävas i landet. 

– Staten måste återta 100 procents kontroll över vem som kommer in och lämnar Polen, sa Tusk enligt nyhetsbyrån AP

Han passade också på att förekomma kritik från EU-håll genom att säga att ”jag kommer att kräva erkännande i Europa för detta beslut”, skriver Politico.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Michael O’Flaherty, besökte Polen i mitten av september för att få bättre kunskap om situationen vid gränsen. I ett efterföljande brev till premiärminister Tusk erkänner han att situationen vid gränsen innebär utmaningar. Samtidigt skriver han att Polens nuvarande praxis vid gränsen, där migranter tvingas återvända utan en individuell prövning, inte fullt ut respekterar internationella mänskliga rättigheter, och ”utsätter dem för risken för allvarliga kränkningar av de rättigheter som skyddas av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV