Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Föräldrar till värnpliktiga åtalade – fotade skyddsobjekt

Skylt om förbud att fota skyddsobjekt.

Sex föräldrar som fotat sina barn när de startat sin värnplikt vid skånska P7 står nu åtalade. Detta för att de fått med ett skyddsobjekt i bild. Det rapporterar DN.

Föräldrarna fotade sina barn när de sa hej då vid grinden till regementet. Men i bakgrunden fanns en byggnad som är klassad som skyddsobjekt, och därför står de sex personerna nu åtalade misstänkta för olovlig avbildning av skyddsobjekt och riskerar böter på upp till drygt 20 000 kronor. 

Samtliga av de åtalade anses ha begått gärningen av ”oaktsamhet”. Men trots det så vill regementet få stopp på det de menar är en okunskap eller nonchalans av de lagar som finns kring deras verksamhet, såsom förbudet att fotografera.

Felix Sundbäck, tillförordnad press- och kommunikationschef vid Södra skånska regementet skriver i ett mail till DN att den här typen av brott behöver upphöra ”i ljuset av det allvarliga omvärldsläget”. 

– I många av fallen handlar det om okunskap eller oaktsamhet, men det förekommer även fall där individer medvetet kartlagt våra anläggningar. 

Sedan en lagändring trädde i kraft förra året är det även förbudet för medier att fotografera skyddsobjekt. Så sent som i förra veckan kom en första fällande dom, mot en journalist och dokumentärfilmare som filmat en polisstation. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV