Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Japansk gräsrotsrörelse får Nobels fredspris

Minnesceremoni för offren efter bomberna över Nagasaki och Hiroshima.

Den japanska gräsrotsorganisation som utgörs av överlevare från atombomberna som släpptes över Nagasaki och Hiroshima fick i dag Nobels fredspris.
– Det är en tydlig markering från Nobelkommittén att påtala kärnvapnens katastrofala effekter, säger Josefin Lind från Svenska läkare mot kärnvapen.

Nihon Hidankyo, den gräsrotsrörelse som i dag fick Nobels fredspris, kallas för hibakusha och utgörs av överlevare från de två kärnvapenexplosioner som inträffade över Nagasaki och Hiroshima 1945. Nobelkommittén motiverar priset med att organisationen ”genom vittnesmål har visat att kärnvapen aldrig får användas igen”. Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, berättar att organisationen oförtröttligt arbetar för kärnvapennedrustning och förebyggande mot kärnvapenkrig genom att lämna vittnesmål vid internationella möten och konferenser världen över.

– Jag har träffat många av dem. De är oerhört synliga, vänliga och lågmälda. Men deras berättelser är ju så fasansfulla, säger hon.

Vad är deras budskap när de träder fram under alla konferenser?

– De berättar om fasansfulla konsekvenser men de har också ett starkt politiskt budskap. På grund av de här konsekvenserna så måste världens ledare se till att kärnvapen aldrig används igen.

Vad tror ni att priset kommer att leda till?

– Det stärker ju dem inte minst. Men det stärker också hela nedrustningsrörelsen. Det blir ett erkännande för det här som vi också vill. Att påtala kärnvapnens konsekvenser. Ledarna måste lyssna innan det är för sent.

Varför får de priset just det här året tror du, är det en tillfällighet?

– Det tror jag inte. Det har att göra med det otroligt farliga läge vi har i dag, där risken för kärnvapenanvändning är så otroligt hög och att det inte ser ut att gå åt rätt håll. Så jag tror att det blir en viktig markering att påminna om vad det är som står på spel, och om konsekvenserna som skulle ske om det hände att något land börjar avfyra kärnvapen igen.

Även Svenska freds gläds över att Nihon Hidankyo prisas.

– Att sätta ljuset på den här rörelsen av överlevare är att lyfta de humanitära konsekvenserna av kärnvapen i en tid när de allt mer beskrivs som användbara och nödvändiga. Kärnvapenupprustning är inte vägen till fred, säger Kerstin Bergeå, Svenska freds ordförande, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV