Över 60 procent av personerna med psykiska problem känner oro över sin ekonomi, visar en ny undersökning.
”Det är allvarligt, står det i rapporten, där också sambandet mellan ekonomisk utsatthet och självmord lyfts.
I dag är det internationella världsdagen för psykisk hälsa, och en ny undersökning visar att många med psykiska problem i Sverige har det tufft.
Det ekonomiska trygghetssystemet räcker i många fall inte till, står det i rapporten som är gjord av organisationen Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).
Undersökningen visar att 41 procent har haft svårt att klara sina löpande utgifter under senaste året, och över 60 procent kände en stor eller ganska stor oro för sin ekonomiska situation.
Många säger sig vara beroende av sina anhöriga för att klara sig ekonomiskt.
De som får stöd av Försäkringskassan eller ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag, känner stor stress, dels för att pengarna inte räcker, dels för att reglerna känns otrygga och svåra att förstå.
Knappt hälften av de som lever av pengar från Försäkringskassan har angett att de vid flera tillfällen haft svårigheter att betala räkningar, hyra och mat under det senaste året. Och att ha ekonomiska svårigheter försämrar måendet, framgår i undersökningen. De som svarar att de har problem att betala sina löpande utgifter ser också mindre ljust på framtiden.
”Att stödet till försörjning fungerar så pass dåligt är allvarligt. Det finns flera studier som pekar på sambandet mellan ekonomisk utsatthet, ohälsa och även suicid, står det i rapporten Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är.
Rapporten lyfter även att ”en stabil ekonomisk situation” bidrar till bättre psykiskt mående och större möjlighet till återhämtning. Detta eftersom man då har råd att delta i sociala aktiviteter och inte konstant behöver be om hjälp från anhöriga utan kan betala sina räkningar själv.
Det finns dock en grupp som är ganska nöjda. Det är de som inte längre upplever att de hindras av sin psykiska ohälsa och som får sin försörjning via en subventionerad anställning, exempelvis lönearbete. Men den gruppen består bara av 25 personer i undersökningen, där totalt 1300 personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa deltog.
– Det skulle behövas genomföras en helhetsöversyn av dagens ekonomiska stödsystem så att det bättre kan bidra till trygghet och återhämtning för individer som lever med psykisk ohälsa, säger Conny Allaskog, ordförande på NSPH, i ett pressmeddelande.
Enkätundersökningen gjordes i januari och februari i år.
Så gjordes undersökningen
1308 personer med psykisk ohälsa deltog i en enkätundersökning. Av dessa hade nästan 300 vanliga anställningar, 112 hade någon form av ersättning från Försäkringskassan, 85 var ålderspensionärer, 49 levde på studiemedel, 12 var egenföretagare och 6 hade ekonomiskt bistånd.
Sex personer intervjuades.
Dessutom träffades 30 personer i fokusgrupper.
Ungefär lika många anhöriga till personer med psykisk ohälsa var med i enkät, djupintervju och fokusgrupper.
Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH)