Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Vanligaste dödsorsaken på järnvägen är självmord

Antalet allvarliga olyckor ökade under 2023, jämfört med året innan.

Den vanligaste dödsorsaken på järnvägen är självmord. Under förra året ökade antalet självmord på järnvägen från 60 personer 2022 till 78 personer 2023. Det visar Transporstyrelsens nya säkerhetsrapport för järnväg.

År 2023 sågs även en ökning av allvarliga olyckor, där fler personer mist livet jämfört med föregående år. Totalt avled 15 personer och 14 skadades allvarligt under 2023, medan motsvarande siffror för 2022 var 8 döda och 8 allvarligt skadade.

– Sammantaget ser vi att säkerheten inom svensk järnväg försämrades under 2023, säger Gisela Liss, utredare vid Transportstyrelsen, i en kommentar.

År 2023 var det året med flest anställda inblandade i olyckor och det största antalet allvarliga olyckor sedan 2016. Enligt rapporten står “växlingsolyckorna” för en stor andel av dessa incidenter, där vissa arbetsmoment är särskilt riskabla, som att färdas utanpå fordon.

– Riskerna för anställda inom järnvägen fortsätter att vara stora. Det är därför viktigt att branschen fortsätter arbetet med att stärka en god säkerhetskultur i sina organisationer och utvecklar och säkerställer de anställdas och underentreprenörers säkerhetskompetens, säger Gisela Liss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV