Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Svenske klimataktivisten: ”Välbehandlad i Bryssel”

Klas och demonstranter, däribland Greta

I går genomförde flera svenskar civil olydnad tillsammans med Greta Thunberg i Bryssel — trots den senaste tidens hårda domar mot klimataktivister.
– Jag kände mig personligen välbehandlad, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld, en av aktivisterna.

EU delar årligen ut runt 1,4 biljoner kronor i fossila subventioner, enligt Europeiska miljöbyråns analys från 2023, som även skriver att strategier för att minska subventionerna saknas. 

Därför genomförde klimataktivister i går protester med krav på att EU:s fossila subventioner måste stoppas. Vissa deltog i en demonstration som saknade tillstånd, och omhändertogs av polis. Runt tio var svenskar, däribland Greta Thunberg och läkaren Klas Ytterbrink Nordenskiöld. 

– För mig är det ovant att få ett hårt handfängsel med händerna bakom ryggen, men förutom det var det inga större konstigheter, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Släpptes i omgångar

Klimataktivisterna satt inlåsta i som längst drygt fem timmar, och släpptes ut i omgångar. Greta Thunberg var en av de första som släpptes och Klas Ytterbrink Nordenskiöld var i den grupp som fick gå sist, runt klockan 21. 

– Jag kände mig personligen välbehandlad.

I Sverige har flera klimataktivister fått hårda domar. Och i Storbritannien har klimataktivister dömts till fyra års fängelse enbart för att planera att blockera en motorväg

Varför genomför du ändå civil olydnad?

– Situationen är så pass allvarlig att det är värt att ta risken. I Bryssel är det också en annan situation för klimataktivister. Polisen är visserligen hårdhänt, men man riskerar inte fängelse för den här typen av aktioner, utan som högst böter, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Alla kan inte ta risken

Han och de andra aktivisterna hade uppmanats att skriva under ett papper innan de lämnade cellen, men det gick att tacka nej till det, uppger han. 

Förutom demonstrationen utan tillstånd genomfördes samtidigt en tillståndsgiven demonstration mot fossila subventioner där klimataktivister från bland annat Uganda och Kongo deltog.

– Det är inte alla som har möjlighet att ta den juridiska risken som civil olydnad innebär. Civil olydnad är till för att störa business as usual, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld, som berättar att demonstranterna blockerade en ringled ”mitt i smeten” med mycket folk. 

Demonstrationerna anordnades av paraplynätverket United for climate justice. 

Klas Ytterbrink Nordenskiöld i cellen där många klimataktivister fick plats. Foto: Klas Ytterbrink Nordenskiöld
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV