Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Klimatfestival höjer stämningen lokalt: ”Otroligt”

Aida

Barn utklädda till blommor. En klimatparad öppen för alla. Och över 60 olika aktiviteter kopplade till klimatet under en veckas tid. Det fixar nu några pensionärer efter att de fått nog av skjutningar och mörk framtidstro.
– Ju fler vi blir desto starkare blir vi, säger Meg Lyons, en av arrangörerna.

En klar morgonsol skiner över Stockholmsförorten Skarpnäck. Gatorna ligger folktomma, men plötsligt syns något skymta mellan de röda tegelhusen. Det är en parad med humlor, blommor, fladdermöss och fjärilar, som strax stämmer upp i sång.

– Jag är ett litet bi, jag är ett litet bi, sjunger de.

Deltagarna i tåget är barn från tre förskolor som har klätt ut sig till något valfritt från naturens rike. En av dem är fyraåriga Aida, som har en hatt föreställande ett bi. 

– Vi ska gå parad för att planeten och solen ska bli glada, är vad jag har fått höra när hon kommit hem från förskolan, berättar mamma Rose, som också är på plats.

Emma-Helena Berglund, dramapedagog på förskolan Akvarellen, drar i gång sångerna. Foto: Anna Langseth

Hon tycker det är jättebra och viktigt att klimatfrågan lyfts i så tidig ålder. 

– Det är trots allt den här kullen som kommer få leva med det vi lämnar efter oss i dag. 

Dessutom gillar hon att förskolan engagerat sig för att klimatfrågan ska bli kul, med parad, plakat och sång.

– Det är så himla roligt att se! Klimatpolitik behöver inte vara tråkigt, säger Rose.

Över 60 aktiviteter

Barnparaden för klimatet är en av två demonstratiomer under festivalen, som genomförs längs gröna linje 17 i Skarpnäck och Bagarmossen i Stockholm. Den andra klimatparaden är öppen för alla vuxna och barn och går av stapeln under festivalens sista dag, nu på söndag. 

Därtill finns ytterligare runt 60 punkter i programmet. De innehåller allt från en musikal, till allsång, politikersamtal, workshops i att bygga masker i återvunnet material och föreläsningar.

En av de senare hålls av retorikern Maria Wolrath Söderberg, som tidigare har sommarpratat i radion om hur vi förhandlar med oss själva när vi gör klimatskadliga saker, och vad som kan få oss att göra rätt. 

”Tänk globalt agera lokalt” är parollen för Klimatfestival för 17. Amalia Ramirez och Margareta Helin, som håller i banderollen är båda engagerade i klimatgruppen PRO Skarpnäck. Meg Lyons är dagen till ära utklädd till en glittrig insekt. Foto: Anna Langseth

Idén till festivalen kom upp under pandemin när allt kändes dystert och det gängrelaterade våldet drog i gång.

– Det behövs krafter mot den mörka stämningen på alla sätt, säger Meg Lyons. 

Hon och sju andra pensionärer i PRO Skarpnäck började engagera sig för att få till en klimatfestival. 

– Man försöker få kontakt med sina grannar. Därifrån kan man gå vidare. Ensam kommer man ingen vart. Då ska man vara en Greta, men hon är lite exceptionell. Ju fler vi blir desto starkare blir vi, säger Meg Lyons.

”Helt otroligt”

De fick med sig några gamla aktivister med stor erfarenhet, som visade hur de kunde skriva medborgarförslag till stadsdelen och engagera politikerna.

– Politikerna var jättepositiva. Det var fantastiskt! säger Meg Lyons.

De lyckades också få in stöd från allmännyttan och personal på Folkets hus i Bagarmossen hjälpte till.

Till slut blev de 20 personer som delade upp arbetet i olika ansvarsområden. När Meg Lyons nu ser programmet med de 60 punkterna är hon nöjd.

– Det känns helt otroligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV