Startsida - Nyheter

Radar

Historisk dom mot filmare för brott mot fotoförbud

Efter en lagändring i fjol får journalister inte längre avbilda skyddsobjekt och i dag kom första domen mot en dokumentärfilmare tillika journalist för olovlig avbildning av ett skyddsobjekt.

Alex Veitch åtalades för att ha filmat en polisstation till sin dokumentär, vilket Syre rapporterat om. På torsdagen dömdes han till 40 dagsböter. Enligt domen anser Solna tingsrätt att han ”agerat av oaktsamhet”.

– Det är en lättnad för mig att det inte blev en fängelsedom, men samtidigt en besvikelse att rätten inte lyssnat på våra argument. Jag var i kontakt med polisen och berättade att jag skulle göra en dokumentärfilm där byggnaden skulle finnas med, och fick inte veta att det fanns ett förbud eller att jag var tvungen att söka tillstånd, säger han till Journalisten.

Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande, säger till Dagens Nyheter att lagen slår mot yttrandefriheten på ett problematiskt sätt.

– Vi var kritiska innan lagen tillkom och arbetade för att den skulle utformas på ett sätt som inte inskränker yttrandefriheten. Syftet med lagen kan vara rimligt, men den här domen visar hur fel lagen slår när en journalist bara gör sitt jobb.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV