Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Eget boende försvåras för asylsökande: ”Dåligt”

Asylboende och Terje

Regeringen och SD vill försvåra för asylsökande att bo i eget boende. Ekonomiskt stöd ska bara delas ut till de som bor på asylboende.
– Det är dåligt. Det är viktigt att folk kan få kontroll över sitt liv, säger Terje Holmgren, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd.

I dag presenterade regeringen och SD en lagrådsremiss som innebär att asylsökande som inte bor på Migrationsverkets boenden ska nekas ekonomiskt stöd.

Förslaget väntas få minst hälften av de asylsökande att välja asylboende framför eget boende, jämfört med cirka 30 procent i dag, rapporterar TT.

Ett argument som regeringen framför är att det försvårar integrationen om många bor trångt hos släktingar och bekanta i utanförskapsområden.

Men på Flyktinggruppernas riksråd (Farr) anser man att asylboendena inte är bättre.

– De boenden som anordnas av svenska staten är inte särskilt bra. Om man vill att folk ska bo i statliga boenden borde regeringen i stället se till att asylboendena är så bra som möjligt så att folk vill bo där, inte straffa in dem där, säger Terje Holmgren, ordförande.

Regeringen har meddelat att det ska finnas undantag i huvudregeln om att bo på asylboende i fall man har medicinska skäl för att bo någon annanstans eller har nära anhöriga, i praktiken en kärnfamilj, i Sverige, som bor i eget boende. 

Men Terje Holmgren lyfter att det kan finnas andra viktiga nära relationer än kärnfamiljen, som andra släktingar, vänner eller bonusbarn.

Dessutom kan möjligheten att få jobb eller komma in i samhället göra att man vill bo någon annanstans än i asylboenden, varav en del kan ligga på landsbygden med bristande kommunikationer.

– Det är viktigt att folk kan få kontroll över sin vardag, säger Terje Holmgren.

Förutom regeringens och SD:s förslag som presenterades i dag utreds också ett förslag om en slags obligatoriska asylcenter, där asylsökande ska befallas att uppehålla sig under hela asylprocessen. En utredare ska presentera ett förslag om detta om två veckor, rapporterar TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV