Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Vissa vildsvin mer radioaktiva än andra: ”Överraskande”

Vildsvinskultingar

Över en tredjedel av vildsvinen i en svensk studie hade kraftigt förhöjd radioaktivitet i köttet. Men det skiljer sig åt mellan individer i samma familj, rapporterar Sveriges Radio.

Studien undersökte vildsvin från norra Uppland och södra Gävleborg, där nedfallet av radioaktivt cesium var stort i samband med kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.

Radioaktiviteten varierar kraftigt mellan vildsvinen.

– Du kan ha en grupp på vildsvin som är syskon, en del av dem är helt opåverkade och en del av dem är rejält radioaktiva, säger Henrik Thurfjell, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till Vetenskapsradion i Sveriges Radio. 

Skillnaderna i radioaktivitet överraskade forskarna eftersom vildsvinen i en grupp ofta äter i samma områden, och därför borde de ha samma radioaktivitet i kroppen.

En teori är att enskilda vildsvin kan ha råkat äta något med extrem hög radioaktivitet. En annan idé är att vildsvinen har olika smak, och att någon kanske älskar exempelvis hjorttryffel som är känd för att innehålla mycket radioaktivitet. 

Över en tredjedel av de 73 vildsvinen som undersöktes i studien uppmättes radioaktivt cesium på 1 500 becquerel per kilo kött, vilket är gränsvärdet. Om radioaktiviteten är högre än så får köttet inte säljas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV