Startsida - Nyheter

Zoom

Filmare åtalas – ”Inskränkning av våra rättigheter”

Skylt Solna tingsrätt

Åhörarbänken är full på rättegången för olovlig avbildning av skyddsobjekt i Solna tingsrätt på torsdagen. Åtalad är dokumentärfilmaren Alex Veitch, som riskerar ett års fängelse för att ha filmat en polisstation, byggnader som sedan 2023 klassas som skyddsobjekt. Efter förhandlingen känns det bra, säger han.

Den 1 januari 2023 tillkom ändringar i grundlagen som gjorde det förbjudet även för journalister och filmare att fotografera och filma skyddsobjekt. Förändringen har fått kritik från flera håll för att inskränka yttrandefriheten, och detta är första rättsfallet för en journalist, vilket Syre har rapporterat om tidigare.

Alexander, eller Alex, Veitch, som jobbar på det Guldbaggebelönade filmkollektivet Råfilm, åtalas för att han den 17 maj 2024 filmade polisstationen i Solna till sin nya dokumentär Rocking the Baltic Star. I somras fick han besked om att åtal väckts och rättegången den 26 september.

Hur känns det nu efteråt?

– Det känns bra, för jag tycker att jag fick framföra varför detta är inskränkningar av våra demokratiska rättigheter och varför det är viktigt för journalister och dokumentärfilmare att kunna visa verkligheten, säger han.

Alex Veitch utanför rättegången med Jarek Koba, en av flera som kom för att ge sitt stöd. Foto: Charlotte Wester

”Tillåts stora inskränkningar”

Vad tänker du om åtalet?

– Vi lever i en tid när säkerhetsläget tillåts göra stora inskränkningar på vår demokrati. Det sägs vara ett måste, men det gör att jag och andra inte kan göra vårt arbete, som att belysa sociala frågor, bevaka samhällsfrågor och granska makten. Det är fel väg att gå. Vi behöver ett samhälle som är öppet, säger Alex Veitch.

I hans dokumentär skildras en facklig konflikt för 20 år sedan, där polisen i Solna hämtar en migrantarbetare från arbetsplatsen. Till filmen behövdes filmsekvenser på polisstationen.

– Jag ringde på förhand för att höra om det var samma polisstation som nämns i dokumentären och det var ingen som nämnde då att grundlagen hade ändrats och att det inte var möjligt att filma. Jag filmade översiktsbilder och längs med staketet utan en tanke på att det skulle vara olagligt. Efter att jag lagt märke till skyltar med fotoförbud så filmade jag inget mer, beskrev Alex Veitch i ett uttalande.

Då kom en polis fram och meddelade att det var förbjudet att filma. Senare på eftermiddagen fick han åka tillbaka till polisstationen för att radera filmmaterialet.

Veitch: ”Jag visste inte”

– Jag visste inte att det skett en lagändring, säger han på rättegången.

Alex Veitch hänför att han ringde till polisen för att ställa frågor inför filmningen, och att ingen nämnde fotoförbudet. På skyltarna med fotoförbud står att avbildningen inte får ske utan tillstånd och när han i efterhand undersökt hur en person kan söka tillstånd har han inte funnit information på hemsidan, uppger han.

– I en demokrati är det centralt att vi kan prata, och media kan rapportera, om det som sker och berör allmänheten, säger han.

I sitt förhör riktar han också kritik mot lagändringen, som han anser vara en orimlig begränsning av det journalistiska arbetet, och att lagen, vars uttalade syfte var att motverka terrorism och gängkriminalitet, i stället lett till några åtal av en ovetande allmänhet som fotograferat eller filmat.

Den 18 juni 2023 greps till exempel en schweizisk turist för att ha fotat ett veteranflygplan på Vidsels flygplats, rapporterade Piteå-tidningen.

För att bli fälld ska en person antingen uppsåtligen eller av oaktsamhet ha brutit mot förbudet. I rättegången, som varar ungefär en timme, säger åklagaren att det i ett Alex Veitchs fall kan handla om oaktsamhet, och att påföljden i så fall ska bli dagsböter. Domen meddelas den 3 oktober.

TU: Ingen bra utveckling

Sverige har ett i grunden starkt skydd för tryck- och yttrandefriheten, uppgav Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, som i en debattartikel gav rött kort till bland annat denna ändring i tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna, som regeringen och Morgan Johansson (S) gick fram med 2021.

”Konkret betyder det att den frihet att fotografera eller på annat sätt insamla information avsedd för publicering, som grundlagen annars tillförsäkrar meddelare och journalister, avskaffas på platser som anses vara ’skyddsobjekt’. Och som skyddslagen är formulerad kan dessa platser vara allt från statsministerns bostad och fasaden på Länsstyrelseresidenset till gräsmattan innanför staketet på den lokala flygplatsen,” skrev organisationernas representanter i Altinget.

– Det är ingen bra utveckling. TU har förordat en tryck- och yttrandefrihetskommission där uppdraget ska vara att analysera konsekvenserna av de förändringar som skett, och även i offentlighetsprincipen, de senaste tio åren, säger Johan Taubert till Journalisten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV