Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Ja till förslag om massövervakning

Plakat med budskap om övervakning.

Det blev ett ja till ett nytt kompromissförslag om övervakningsförslaget Chat control i samband med en omröstning i justitieutskottet idag.

Ett nytt kompromissförslag om lagförslaget Chat Control lades fram på justitieutskottets bord idag – och fick ett ja. Syftet med lagförslaget är att förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn men har av kritiker beskrivit det som ett farligt lagförslag om massövervakning. Enligt journalisten Emanuel Karlsten ska förslaget enligt regeringen inte förbjuda, försvaga eller kringgå ”helsträckskryptering”. Ändå bygger det på att man ska låta alla bilder och filmer förhandsgranskas innan det skickas på internet, enligt Karlsten som beskriver kompromissen som en ”paradox”.

”Krypteringen kan inte båda skyddas, och sedan hittas en bakdörr på. Då är det inte längre krypterat. Det är hela principen med kryptering!”, skriver han.

V, C och MP redovisade en avvikande mening i samband med omröstningen. Vänsterpartiets ledamot Gudrun Nordborg, säger till Syre att hon inte anser att förslaget är välavvägt.

– Vi önskar förstås att man kan ingripa mot sexuella övergrepp mot barn på olika sätt. Men det måste samtidigt ske på ett rättsäkert sätt och med skydd för den personliga integriteten. Det räcker inte det här förslaget till att täcka.

På vilket sätt?

– Genom att man går in på olika sätt och försöker knäcka krypteringar och annat som vi menar också skyddar viktiga intressen, bland annat för er journalister. Men också andra situationer där man har behov av att ha en kommunikation som är skyddad.

”Är inte så insatt”

I GP säger Adam Marttinen (SD), att förslaget öppnar upp för ”massövervakning” och att ”vi kommer att förlora tilliten till krypterade tjänster”. Han befarar också att det finns risk att EU kommer att använda sig av mjukvaran för att söka efter andra brott än endast grooming av barn på nätet.

– Det här är ett sluttande plan där man ser en effektivitet i verktyget och vill använda det för andra typer av brott. Det ser jag som en påtaglig risk, säger han till GP.

I samma tidning intervjuas också Mattias Vepsä (S), som är för Chat control.

– Det är miljoner barn som utsätts. Med det här förslaget kan man balansera integritetsaspekten mot möjligheten att bekämpa brott, säger Mattias Vepsä.

På GP:s fråga hur han ser på risken att främmande makt kan använda mjukvaran för att övervaka Europa svarar han att han ”inte är så insatt”.

– Men jag misstänker att främmande makt har långtgången teknik redan idag för övervakning. Och det är något för vår säkerhetspolis, att bekämpa påverkansoperationer.

Kan komma tillbaka igen

Gudrun Nordborg understryker att sista ordet inte är sagt om Chat control. Förslaget kan stöta på patrull i EU, likt ett tidigare kompromissförslag – och en ny kan komma för omröstning i utskottet.

– Jag tror att ärendet kommer tillbaka.

I samband med att den tidigare kompromissen som togs fram av Belgien hamnade på Justitieutskottets bord, röstade Vänsterpartiet och Miljöpartiet ja – men sa sedan att man röstat fel.

– Vi gjorde fel och nu fick vi chans att göra om det.

Förslaget som dagens omröstning handlade om hade tagits fram av Ungern och fastställde Sveriges hållning inför förhandlingar inom EU.

Artikeln uppdateras

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV