Över hela världen lägger regeringarna allt mer pengar på försvaret, och Sverige är inget undantag. I tider av krigshets är det värt att påminna om krigets fasor och varför vi alltid bör sträva mot fred. Många sångare och visdiktare har besjungit freden under årens lopp, här kommer ett urval.
Telegram för en bombad by – Cornelis Vreeswijk
Cornelis Vreeswijk tillbringade de första åren av sitt liv i Nederländerna som under andra världskriget var ockuperat av Tyskland. Han hade med andra ord själv upplevt bomblarmen och kanske är det därför som det finns ett starkt pacifistiskt budskap i många av hans låtar. I den här korta visan berättar han om en soldat som är så lat att han hellre kastar en granat på ett hus än går runt det.
Fredens man – Allan Edwall
Allan Edwall var förutom skådespelare även vissångare och skrev många satiriska visor där han ofta skildrar orättvisor och dubbelmoral. Den här sången har formen av en militärmarsch och det går förstås inte att ta miste på ironin när Edwall uppmanar oss att stämma upp i en sång ”som är värdig och fosterländsk och lång / för hans frihet, hans mod och för hans fred / och låt oss hoppas att offren sjunger med”.
Masters of war – Bob Dylan
Bob Dylan blev tidigt utsedd till ”protestsångare” och ”sin generations röst” – titlar som han inte var särskilt bekväm med. Inte desto mindre skrev han många sånger med ett fredsbudskap, bland de mest klassiska finns förstå ”Blowin’ in the wind”, ”A hard rain’s a-gonna fall” och så den här låten från 1963 med rader som ”You fasten all the triggers / for the others to fire / then you sit back and watch / when the death count gets higher”.
Zombie – The Cranberries
Konflikten på Nordirland, som på engelska brukar kallas för ”The Troubles”, har satt starka spår i miljontals människors liv, och även i populärkulturen. Artister som Sinead O’Connor och U2 har sjungit om den, men kanske är det här låten som allra flest människor känner till. Texten till låten kom till 1993 efter att IRA hade detonerat bomber i London som dödade två barn och skadade 56 personer. I låten sjunger Dolores O’Riordan bland annat ”it’s not me, it’s not my family” för att visa att IRA inte representerar alla irländare.
The words that maketh murder – PJ Harvey
PJ Harvey har ofta varit politisk i sin musik, så också på skivan Let England shake från 2011. I den här singeln från skivan ger hon en bild av krigets brutala ansikte med ”döden hängandes, stank, flugor som svärmar överallt och kött som darrar i hettan”. Texten har tolkats som kritik av det då pågående kriget i Afghanistan, liksom mot krig på ett mer generellt plan.
Peace will come (according to plan) – Melanie
Melanie Safka, som var verksam under artistnamnet Melanie, var en amerikansk folksångerska som blev känd under slutet av 60-talet. Texten till den här låten från 1970 skulle kunna tolkas både som en bön om fred samtidigt som den också rymmer ett tvivel – vad är det för plan, och vad kommer freden att innebära? Mikael Wiehe skrev året efter låten ”Fred (till Melanie)” som ett slags svar på den här och spelade in den med Hoola Bandoola Band.
(What’s so funny ‘bout) peace, love & understanding – Elvis Costello
Skrevs ursprungligen av den brittiske sångaren Nick Lowe, men det är förmodligen Elvis Costello & The Attractions version som är den mest kända. När Elvis Costello spelade in den 1978 hade det gått nästan tio år sedan ”The summer of love” och hippies och fredsbudskap var inte längre på modet. Till energisk punkrock utmanar Elvis Costello alla de som skrattade åt fredstanken – för när allt kommer omkring, vad är det egentligen som är så roligt?
War – Bob Marley
Texten till Bob Marleys låt från skivan Rastaman Vibration bygger på ett tal som den etiopiske kejsaren Haile Selassie höll 1963. Texten handlar om att så länge som vita människor fortsätter att förtrycka svarta och så länge som alla människor inte är garanterade mänskliga rättigheter så kommer det att finnas krig. Låten ska inte förväxlas med Motown-låten med samma titel, skriven av Norman Whitfield och Barrett Strong och inspelad av bland andra Edwin Starr och Bruce Springsteen.
What’s going on? – Marvin Gaye
En av Marvin Gayes mest kända låtar inspirerades av ett brutalt polisangrepp mot fredsdemonstranter i Berkely 1969. En av de medverkande i demonstrationen var Four Tops-sångaren Renaldo Benson, som i en intervju efteråt frågade sig: ”Vad är det som händer? Varför skickar de iväg barn tvärs över havet och varför attackerar de sina egna barn på gatorna?” Ett uttalande som senare mynnade ut i låtens titel.
Give peace a chance – John Lennon & The Plastic Ono Band
Det är svårt att göra en sådan här lista utan att ta med det par som för många personifierade kampen för fred under 1970-talet, John Lennon och Yoko Ono. Lennons och Onos fredsaktivism kan i backspegeln verka ytterst naiv – som när de anordnade en veckolång ”bed in” för freden på ett hotellrum i Amsterdam, eller när de arrangerade en reklamkampanj med det enkla budskapet: ”War is over”. Men även om de inte lyckades åstadkomma någon världsfred var det många som inspirerades av deras engagemang och rättframma budskap. Yoko Ono har fortsatt att engagera sig för freden på olika sätt även efter John Lennons död 1980.