Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Isbjörn skjuten på Island – anlände via isberg 

Isbjörn i vatten.

I slutet av förra veckan upptäcktes en isbjörn på Island. Besöket blev dock inte långvarigt, då polisen ansåg det nödvändigt att skjuta björnen.

Att en isbjörn besöker Island hör inte till vanligheterna, men emellanåt har de anlänt via flytande isblock eller isberg. Så verkar också ha varit fallet denna gång, då det setts flera isberg som brutits loss från Grönland utanför den isländska kusten på sistone, skriver Natursidan

Den senaste gången en isbjörn sågs på Island var år 2016. Men den ovanliga och långväga gästen togs inte emot med öppna armar. Enligt Iceland monitor ska polisen ha sagt att det enda sättet att garantera lokalbefolkningens säkerhet var att döda björnen. 

– Målet är att säkerställa människors säkerhet, och isbjörnar är farliga. Ingen kommer att ta sådana djur levande i en helikopter eller båt, säger polistjänstemannen Hlynur Hafberg Snorrason till nyhetssajten och tillägger:

– Miljöverket har inte den utrustning som behövs för att fånga djur levande, så det finns inga andra resurser än detta.

Många upprörda

Þorvaldur Þór Björnsson, forskare på Islands naturhistoriska institut, säger till Iceland monitor att många blir upprörda och hör av sig när en isbjörn skjuts. 

– Saken är att ingen vill ta emot dem. Vi hade pratat med en veterinär på Grönland (när björnen sågs första gången, reds. anm.), men han sa att de inte ville ha honom alls eftersom de har tillräckligt med djur.

Efter att två björnar skjutits när de anlände till Island år 2008 ledde det till en omfattande debatt om dödandet av den hotade arten, skriver The Guardian. Miljöministern tillsatte en arbetsgrupp för att studera frågan, och slutsatsen blev att den lämpligaste lösningen var att döda lösdrivande björnar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV