Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Utredning om vinster i skolan förlängs – och får ytterligare uppdrag

Patrick Reslow, Sverigedemokraterna.

Utredningen om vinster i skolan som tillsattes år 2022 får ytterligare direktiv, meddelar regeringen idag. Det handlar om att se över hur olämpliga personer kan hindras från att äga friskolor. 

Utredningen om vinster i skolan tillsattes av den förra regeringen redan i juni år 2022. Förra sommaren fick utredaren Joakim Stymne ett tilläggsdirektiv av nuvarande regering att föreslå begränsningar, men inte ett totalstopp, för vinstuttag för friskoleägare.

Nu kommer ytterligare ett direktiv som utredningen ska ta upp. Det riktar fokus mot ägarförhållanden genom att bland annat utreda hur tillsynsmyndigheterna ska få ökade möjligheter att hindra olämpliga ägare att kontrollera enskilda huvudmän.

– I dag saknas tillräckliga möjligheter för att komma till rätta med de problem i förskolan och skolan som beror på olämpliga ägare. Därför får nu utredningen i uppdrag att också utreda hur tillsynsmyndigheterna kan få de verktyg som behövs för att hindra olämpliga ägare från att ha inflytande över huvudmannen, säger Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, i ett pressmeddelande.

– Med tilläggsuppdraget tar vi ytterligare steg för att säkerställa att alla elever får tillgång till en god utbildning. Med fler verktyg för Skolinspektionen kan olämpliga ägare förhindras och utbetalningar av statliga medel vid bristande kvalitet stoppas. Det stärker tilliten till skolsystemet, säger Josefin Malmqvist, gruppledare för Moderaterna i utbildningsutskottet, i pressmeddelandet.

I och med det nya direktivet kommer utredningstiden att förlängas. Från början skulle utredaren redovisa sitt uppdrag den 28 februari 2025. Nu kommer det istället bli ett delbetänkande som ska redovisas senast den 28 mars 2025 och ett slutbetänkande som ska läggas fram senast den 31 december 2025.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV