Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Ansökningarna om skuldsanering – på ”mycket hög nivå”

Ansökningarna om skuldsanering från kvinnor över 65 år har ökat med 13 procent sedan årsskiftet, och det är flest äldre som ansöker om skuldsanering.

Under första halvåret 2024 ansökte 17 458 personer om skuldsanering, vilket är på samma nivå som motsvarande period förra året. Men jämfört med första halvåret 2022 har antalet ansökningar ökat med drygt 23 procent. Det visar ny statistik från Kronofogden.

Men de allra flesta, ”sex av tio”, får avslag på sin ansökan om skuldsanering.

– Vi har en fortsatt hög nivå av ansökningar, med längre väntetider som följd. Men många ansökningar handlar om mer tillfälliga ekonomiska svårigheter, och det är inte den gruppen skuldsanering riktar sig till. Skuldsanering är ingen genväg, utan en sista utväg, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i en kommentar, och fortsätter:

– Det ska också vara tydligt att skulderna inte kommer att kunna betalas av inom en period på cirka 7–15 år.

Ansökningarna från kvinnor över 65 år har ökat med 13 procent sedan årsskiftet, och det är flest äldre som ansöker om skuldsanering. Män ansöker oftare än kvinnor.

– Många äldre har svårt att påverka sina inkomster och har drabbats hårt av de sista årens ökande kostnader. Det finns många i gruppen äldre som troligen uppfyller kraven, men som tidigare inte ansökt om skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

Antalet ansökningar i gruppen 18–30 år har minskat med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Kronofogdens skuldsaneringstest

Testa om du kan få skuldsanering med Kronofogdens skuldsaneringstest. Testet är en preliminär uppskattning av dina möjligheter. Om skuldsanering inte verkar vara rätt för dig, får du vägledning utifrån din situation.

Här finns testet!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV