Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Myndigheter: Så säkras veterinära resurser vid höjd beredskap

Veterinär

För att säkra att samhällsviktig djurhållning fungerar även vid höjd beredskap krävs en rad åtgärder, skriver Jordbruksverket, som tillsammans med Livsmedelsverket överlämnade en rapport till regeringen den 19 september.

– I regeringsuppdraget identifierar vi livsmedelsproducerande djur och tjänste-, samt servicedjur som samhällsviktiga. Vid höjd beredskap är det dessa djur som ska prioriteras om det uppstår lägen där det blir nödvändigt att fördela veterinära resurser, säger Lotta Andersson, beredskapshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Ny lagstiftning anpassad till regelverk om totalförsvarsplikt, tydligt mandat att fördela veterinära resurser och utformning av beredskapslagring är tre av förslagen.

– Fokus är att bidra till att så mycket livsmedel som möjligt kan produceras och släppas ut på marknaden. Brist på kontroll ska inte begränsa företagarens möjlighet att producera livsmedel, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket, i uttalandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV