Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Klimatprotester världen över

demonstrationståg i tyskland

I dag anordnades globala klimatstrejker i 177 städer i 43 länder, enligt statistik från organisationen Fridays for future.

Samtidigt som FN:s generalförsamling samlas under fredagen för att diskutera bland annat hur fattiga länder ska kunna få pengar för alla skador som klimatförändringarna orsakar pågår protester för klimatet runt om i världen.

Bland annat demonstrerade man i Berlin, Bryssel, Rio de Janeiro och New Delhi. Flera demonstrationer är också planerade till helgen, enligt AP.

I Berlin höll aktivisterna upp skyltar med budskap som “Rädda klimatet”, “Sprid kärlek inte koldioxid” och ”Vi kommer vara mindre aktivistiska om ni beter er mindre som skit”. I London krävde demonstranter att landet skulle betala mer för klimatanpassning.

I New York riktar sig klimatprotesten mot ”företag som förorenar, bankerna som finansierar dem och ledare som misslyckas med klimatfrågor”, uppger Helen Mancini, en av organisatörerna till AP.

Greta Thunberg startade Fridays for future 2018. Sedan dess har koldioxidutsläppen i världen ökat med cirka 2,15 procent, även om ökningen inte stegras lika markant som under tidigare decennier.

Utsläppen behövs begränsas mycket mer för att uppvärmningen inte ska överstiga den 1,5 grad som man kommit överens om inom Parisavtalet, skriver AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV