Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

8 av 10 svenskar väljer satsningar på välfärd framför skattesänkningar

I dag lämnar regeringen över budgetpropositionen för 2025 till riksdagen.

Hellre välfärd än skattesänkningar. I alla fall om man frågar svenskarna, vilket TCO gjort.

I en undersökning från TCO, gjord av Novus, uppgav åtta av tio tillfrågade att de hellre vill att regeringen satsar på välfärden än sänker skatten för de som arbetar. Det är en majoritet om svarar så, oavsett partisympatier – endast 16 procent svarade att de föredrar sänkt skatt framför välfärd. 

– För löntagare är det av yttersta vikt att välfärden fungerar. Att man får vård i tid och när man behöver det, att skolorna fungerar och att äldreomsorgen är värdig. Men välfärden står inför kraftiga neddragningar till följd av stora kostnadsökningar. I det läget tror vi att det är bättre att satsa på välfärd framför allmänna skattesänkningar, och allmänheten håller med, säger Therese Svanström, ordförande TCO, i en kommentar.

I budgeten som lämnas över till riksdagen i dag finns förslag på omkring 32 miljarder kronor i skattesänkningar för hushållen.

Dagens Arena

Bland oppositionen sympatisörer, S-MP-C-V, var det så många som 95 procent som svarade mer välfärd. Störst stöd fanns hos miljöpartisterna där hela 98 procent valde mer välfärd framför sänkta skatter.

Störst stöd för sänkta skatter fanns hos Moderata sympatisörer, där 44 procent uppgav att de hellre vill att regeringen satsar på skattesänkningar framför välfärd.

Frågan som ställdes i undersökningen: Om du tvingas välja, vad av följande tycker du att regeringen ska satsa ytterligare pengar på? där svarsalternativen var skattesänkningar för de som arbetar eller satsningar på välfärd. 1 018 svarande och TCO uppger att undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel mellan den 5–12 september 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV