Startsida - Nyheter

Radar

Så vill regeringen förbättra psykiatrin

Psykiatriambulans

Satsningarna som regeringen gjort hittills på psykiatrin räcker inte, uppger regeringen som därför presenterar fler nya förslag i den nya budgeten. 
– Vi ser för dåliga resultat, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister, på en presskonferens.

Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) får ytterligare 470 miljoner kronor för att korta köerna 2025. Tillsammans med tidigare pengar som redan meddelats blir det 1 miljard nya kronor till Bup det året. 

Primärvården ska också bli bättre på att ta sig an personer med psykisk ohälsa och ”skapa förutsättningar för återgång i arbete efter till exempel psykisk ohälsa”, uppges under presskonferensen på onsdagen. Barn innefattas också i satsningen på primärvården så att färre ska behöva skickas vidare till specialistvården inom Bup. 

Pengar läggs också på att stärka det sucidpreventiva arbetet, bland annat genom att mottagandet inom akutpsykiatrin ska bli bättre. 

På frågan om de extra pengarna till psykiatrin kan innebära ökade platser, svarar socialminister Jakob Forssmed (KD) att det kan innebära detta men att det framför allt handlar om att förbättra glappet mellan att vården får information om att någon mår dåligt till att den får hjälp. 

– Hur kan vi nyttja den tiden bättre än i dag? sade han.

Förutom miljarden på Bup under år 2025 lägger regeringen 500 miljoner kronor till primärvården och första linjens vård och 400 miljoner för att förbättra det akutpsykiatriska omhändertagandet och arbetet med att förebygga självmord.

Primärvården och första linjens vård innefattar vårdcentraler, och annan vård som inte kräver att en läkare först skriver remiss.

Artikeln uppdateras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV