Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Minister uteblev vid överlämning av namninsamling för beteskrav

Människor i komasker, plakat med texten Bevara beteskravet

Över 100 000 namn har samlats in i det upprop som tar strid för beteskravet. I dag överlämnades underskrifterna till landsbygdsminister Peter Kullgrens statssekreterare.

Miljö-, konsument- och djurrättsorganisationerna bakom uppropet jagvillbeta.nu arrangerade i dag en manifestation på Mynttorget i Stockholm, för att sedan överlämna de över 100 000 underskrifter som samlats in mot regeringens planer på att avskaffa svenska mjölkkors rätt att få komma ut och beta på sommaren.

– Att ta bort betesrätten vore en djupt impopulär åtgärd som riskerar att sänka förtroendet för regeringen som helhet. Ingen gillar politiker som gör livet sämre för djuren inom jordbruket. Vill man stärka svenska mjölkbönders konkurrenskraft får man göra på andra sätt, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Landsbygdsminister Peter Kullgren avstod dock från att personligen möta organisationernas representanter, trots månader av försök från deras sida att få till ett möte. Istället träffade man Peter Kullgrens statssekreterare Dan Ericsson.

– Jag hoppas att vi lyckades övertala statssekreteraren att utredarens förslag är fel väg att gå. Det är inte bra för korna och i förlängningen inte bra för bönderna heller. Jag är också glad att allt fler bönder tycks inse det, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World animal protection Sverige, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV