Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Varning för enkla klimatlösningar

Miljö- och klimatministern på koldioxidinfångningsfabriken. Skribenten i förgrunden.

Elva år kvar att förhindra oåterkalleliga skador till följd av klimatförändringarna. Det meddelades på FN:s generalförsamling – för fem år sen.

Vi har alltså verkligen inte tid att bli distraherade. Men det gör också att folk alltmer börjar leta efter snabba lösningar – och jag är rädd att det kan slösa bort dyrbar tid. 

I veckan rapporterades att SGU har börjat borra efter ställen att lagra koldioxid utanför Trelleborgs kust. Tanken är att kol kan fångas upp och sprutas in i geologiska formationer djupt under havsbotten.

Att med teknikens hjälp kunna vifta bort alla våra problem är en lockande idé. Tyvärr är tekniken ännu inte alls beprövad, trots miljarderna vi öser på den. Dåligt utfört skulle det hela kunna bara leda till fler miljöproblem, som kraftigt försurande och ekosystemsskadande kolläckor. Av fossilindustrin används det dessutom som en ursäkt för att fortsätta som vanligt.

Även om det skulle fungera förutsätts att klimatförändringarna bara är ett problem med koldioxidredovisning. Men de är även ett symptom på större problem med vår ekonomi och vårt samhälle. Vi står inför flera stycken ekologiska kriser samtidigt. Om vi inte går till problemets rot kommer de bli som en flerhövdad drake – och vi kommer endast lyckas dräpa ett av huvudena.

Det är dags att sluta försöka sopa problemen under mattan – eller i det här fallet havsbotten – och söka permanenta, transformativa lösningar.

Att klättra utomhus.

Sommaren är nästan slut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV