Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Lövin om förslaget på ny fiskerikommissionär: ”Glad”

Costas Kadis från Cypern och Isabella Lövin (MP)

Den cypriotiska professorn och före detta jordbruksministern Costas Kadis föreslås bli ny EU-kommissionär för fiskefrågor. Isabella Lövin (MP) säger till Syre att hon ”hoppas att han kommer att sätta havens hälsa först”.

Costas Kadis som nu föreslås bli ny kommissionär för fiskefrågor av Ursula von der Leyen var ett okänt kort för Isabella Lövin, EU-parlamentariker för MP, som är den gröna gruppens gruppledare i fiskeriutskottet.

– Alla vi som är passionerade för havet och ett hållbart fiske kastar oss över google och hitintills måste jag säga att jag känner mig glad.

Han har tidigare varit jordbruksminister på Cypern – men också professor i miljö och biologisk mångfald. Något Isabella Lövin säger är en bra förutsättning för rollen som fiskerikommissionär.

– Med brasklappen att jag aldrig träffat honom och egentligen inte har någon information mer än det jag snabbt googlade mig till, så känns det ändå bra att det är någon som är fast förankrad i vetenskapen och har bra kunskaper om ekosystem och biologisk mångfald.

Hoppas på havslag

Innan de nya kommissionärerna kan bli godkända av EU-parlamentet kommer de att frågas ut. ”Tuffa frågor” kommer då att ställas, säger Isabella Lövin.  

– För min del och för den gröna gruppens del handlar det om att ställa frågor om hur vi ska låta haven återhämta sig, för det kommer ligga i hans portfölj. Fiske är ju en aktivitet som påverkar haven väldigt mycket men det är ju också väldigt många andra aktiviteter som påverkar haven och vi måste se till så att man sätter havens hälsa och tillfrisknande främst.

Finns det någon sakfråga som du hoppas att ni ska kunna driva eller nå framgång i tillsammans?

– Vi vill ju se en havslag på EU-nivå som precis som klimatlagen sätter mål för hur haven ska återhämta sig. Nu har vi en situation där det tyvärr är en väldigt nedåtgående spiral där klimatförändringarna, klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald, alla aktiviteter i haven försämrar statusen i haven. Det handlar om planetens överlevnad, haven har ju en avgörande roll i hela planetens klimatcykel, så det här är en otroligt viktig fråga.

Om du skulle ge honom ett råd, vad skulle det vara?

–  Att sätta havets hälsa först. Det kommer att vara väldigt många som kommer att trycka på för kortsiktiga vinster för både fisket och andra verksamheter. Men vi kommer inte att ha en stabil ekonomi för Europa med bra sysselsättning för de som är beroende av havet om vi inte har ett levande hav. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV