Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Studie: Klimatförändringar gjorde stormen Boris mer regnrik

Översvämmade hus i Polen.

Regnmängden som fallit under stormen Boris framfart över centraleuropa var 20 procent mer omfattande än vad den hade varit utan klimatförändringarna. Det uppskattar forskarnätverket Climameter, som räknar ut kopplingar mellan extremväder och klimatförändringarna. 

I skrivande stund har 18 personer dödats runt om i Europa efter de kraftiga skyfallen och översvämningarna som följt i stormen Boris spår. Fortfarande saknas många personer och fler befaras ha omkommit. 

På flera håll har regnmängderna överskridit 300 mm, och klimatforskarna på Climameter uppskattar att det handlar om upp till 20 procent mer regn än om vi inte haft ett uppvärmt klimat.

”Vi uppfattar stormen Boris som ett extremväder när det gäller nederbörd och en väldigt ovanlig händelse när det gäller tryckmönster, vars karaktär främst kan tillskrivas mänskligt driven klimatförändring”, skriver nätverket. 

En av forskarna bakom studien är Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Uppsala universitet. Han säger till Sveriges radio Ekot att en delförklaring till det hela är att stormen ”parkerade sig”, det vill säga fastnade över området under längre tid än normalt, något som vissa forskare tror blir allt vanligare med klimatförändringarna.

– Det finns en hypotes som säger att det ska bli vanligare i framtiden med stormar som blir inlåsta och rör sig långsammare. Det är inte bekräftat ännu, men det är en möjlighet. Och det är då som de orsakar dessa kraftiga regn som påverkar ett och samma område i flera dagar och sedan leder till dessa katastrofala översvämningar, säger han till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV