Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Jessika Roswall (M) ny EU-kommissionär – ”Måste höja sig över regeringens miljöambitioner”

En leende Jessica Roswall i trappa

Sveriges tidigare EU-minister Jessika Roswall (M) ges ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i den nya EU-kommissionen.
– Det är viktigt att hon inte sitter kvar i en roll där hon företräder de svenska moderaterna, säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP).

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår att Sveriges tidigare EU-minister Jessika Roswall (M) ges ansvar för miljö, vatten och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi i den nya EU-kommissionen.

– Hon kommer att hjälpa till att skapa en cirkulär och mer konkurrenskraftig ekonomi, säger Ursula von der Leyen på en pressträff i Strasbourg, rapporterar Aftonbladet.

Under mandatperioden har regeringen fått hård kritik från Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) för att ha velat stoppa flera förordningar med bäring på miljöområdet. Han säger till Syre att Roswall nu måste ”höja ambitionerna rejält jämfört med den svenska regeringens position”.

– Men det är också generellt vad man ska förvänta sig av en kommissionär. De ska ju faktiskt släppa sitt partiengagemang och arbeta för hela kommissionen och för hela EU. Det som är bra och intressant är givetvis att vi förhoppningsvis hemma i Sverige kommer ha ännu mer fokus på den viktiga debatten att knyta ihop vad vi gör på EU-nivå med vad som händer hemma i Sverige.

Vad hoppas ni se härnäst i och med att det nu klubbats flera stora miljöförordningar, så som avskogningsförordningen och naturrestaureringsförordningen?

– Dels är det att verkställa det som vi trots allt lyckades driva igenom under 2019-2024. Men i takt med att klimatfrågan, miljöfrågorna, den biologiska mångfalden – man pratar ju mer och mer om ”multikrisen”, och i takt med att den accelererar så måste vi också höja ambitionsnivåerna riktigt rejält. Och återigen, det behöver ske på en global, internationell nivå, men också hela vägen ner till en lokal nivå.

Vad är det för egenskaper du tror behövs för att hon ska lyckas som miljökommissionär?

–Ur ett ledarskapsperspektiv gäller det att hon är en väldigt bra lagspelare och i det här fallet givetvis se till att hon så snabbt som möjligt får en god relation till Ursula von der Leyen och andra kommissionärer som kommer jobba med frågor nära hennes. Men hon måste också vara en bra ledare. Exempelvis i alla de förhandlingssituationer som kommer upp och som i alla fall delvis kan ses ur ett grönt och hållbart perspektiv. Att hon står upp och försvarar dem. Det krävs ett ledarskap där det är viktigt att hon inte sitter kvar i en roll att hon företräder de svenska moderaterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV