Startsida - Nyheter

Radar · Fred

13 miljarder mer till försvaret nästa år

Försvarsminister Pål Jonson.

Försvarsanslagen till 2025 kommer att öka med 13 miljarder. Det innebär att militärutgifterna nästa år kommer att uppgå till 2,4 procent av BNP, och landa på totalt 138 miljarder kronor. Det meddelade försvarsminister Pål Jonson på en presskonferens under tisdagen.

Redan till 2024 höjdes försvarsanslagen med 27 miljarder, och i år ligger de på 2,2 procent av BNP, enligt Natos sätt att räkna.

– I internationell jämförelse är det en väldigt hög siffra. Vi är också ett av de allierade länderna inom Nato som investerar allra mest i vår försvarsförmåga. Det arbetet kommer att fortsätta, säger försvarsminister Pål Jonson under presskonferensen. 

Dessutom har regeringen föreslagit en ram för de kommande åren, och mellan 2025 och 2030 föreslås ett tillskott på ytterligare 170 miljarder kronor. Man räknar i och med det att försvarsanslaget kommer att uppgå till 2,6 procent av BNP år 2028.

Fördubblad försvarsbudget på fyra år

Tittar man i backspegeln så ser man att Sveriges försvarsbudget dubblats på bara fyra år. 2020 låg utgifterna på 59,8 miljarder kronor och under 2024 på 124,7 miljarder. Enligt försvarsberedningens prognoser så kommer budgeten år 2030 att ligga på 185 miljarder kronor, vilket alltså innebär en tredubbling sedan 2020. 

De höjda anslagen kommer bland annat att gå till personalen, det vill säga fler värnpliktiga och anställda. Antalet värnpliktiga ökar just nu stegvis enligt plan, och uppskattas vara cirka 8000 under 2025. Målet om 10 000 yrkesofficerare under nästa år bedöms också nås, uppger Oscar Sjöstedt (SD) under presskonferensen. 

Framöver kommer en del resurser också att läggas på att integrera Sverige i Natos operationsplaner. Bland annat ska Sverige bidra med en reducerad bataljon i Lettland och delta med stridsflyg i Natos incidentberedskap. Det handlar också om att bemanna Natos styrke- och ledningsstrukturer med cirka 250 personer.

200 miljoner till försvarsforskning

Under nästa år kommer även 200 miljoner kronor att läggas på stärkt försvarsforskning och försvarsinnovation. Det handlar bland annat att om at skapa bättre möjligheter för att möta hybridhot genom medel till försvarsunderrättelseförmåga och granskning av utländska direktinvesteringar.

100 miljoner kronor kommer också gå till Försvarets radioanstalt, FRA, för att stärka myndighetens verksamhet ”i en tid när signalspaning och cyberförsvar blir en allt viktigare del av den Svenska försvarsförmågan”, konstaterade Anna Starbrink (L) under presskonferensen.

Hon meddelade också att det försvarsbeslut som skulle tas av riksdagen under nästa år kommer att tidigareläggas och istället tas redan under hösten. 

Artikeln har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV