Startsida - Nyheter

Radar

Sverige och Finland undertecknade samarbetsavtal

Finlands statsminister Petteri Orpo och Ulf Kristersson skakar hand.

Under måndagen hölls ett möte i Stockholm mellan Sverige och Finlands politiska ledning. Bland annat presenterades ett samarbetsavtal, som bland annat innebär fördjupat samarbete inom säkerhet, gränssäkerhet och grön omställning.

Under måndagens möte mellan länderna presenterades bland annat nyheten att Sverige kommer att leda en ny Natobas i norra Finland. Förutom detta Natosamarbete var syftet med dagens samarbetsavtal att stärka de båda ländernas samarbete på nordisk nivå och inom EU.

– Det är glädjande att se hur nära vi står varandra och hur mycket vi kan samarbeta internationellt och mellan våra länder. Deklarationen vi antar idag anger riktningen för fördjupat samarbete inom centrala områden som säkerhet, inklusive stödet till Ukraina, infrastruktur, energi och nordisk integration, säger Finlands statsminister Petteri Orpo i ett pressmeddelande.

Statsminister Ulf Kristerson konstaterar att man under dagen diskuterat hur länderna kan stärka sitt samarbete inom en rad områden.

– Det gäller brottsbekämpning, beredskap, utbildning och innovation och våra ungas psykiska och fysiska hälsa med mera. Den här dagen är verkligen en laginsats där statsråden på eftermiddagen kommer att genomföra ett tjugotal olika gemensamma aktiviteter och verksamhetsbesök, säger han i pressmeddelandet. 

”Starka företag” vägen till grön omställning

Under en presskonferens presenterade Ulf Kristerson några av de samarbetsområden som avtalet lyfter upp. Ett handlade om ”grön omställning och konkurrenskraft”.

– Vi är båda övertygade om att vägen till den gröna omställningen går via starka företag, teknologi, bättre, men mindre reglering, sade han och tillade att innovativa företag och internationella handelsavtal är en del av detta.

Han tillade att han tillsammans med sin finska motsvarighet även haft ”oändligt många möten om skogen”, inte minst tillsammans med olika EU-företrädare

– För att med viss fysisk närvaro understryka att skogen i Finland och Sverige är alltså ingen park. Utan någonting helt annat. Det är både en fundamental naturresurs i våra ekonomier, men det är också en fundamental del av grön omställning som ersätter fossila produkter. Det arbetet fortsätter vi tillsammans. 

Ett annat samarbetsområden är migration, gränssäkerhet och arbetet mot gränsöverskridande brottslighet. Samtidigt kommer man även göra det enklare för personer som bor nära gränsen Sverige/Finland att leva mellan de båda länderna genom att ha ett automatiskt utbyte av folkbokföringsdata.

Barn och ungas hälsa är ytterligare ett område där man vill arbeta gemensamt, bland annat för att motverka utvecklingen med ökande skärmtid och minskad fysisk rörelse. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV