I dag, den 16 september, har det gått två år sedan Mahsa Jina Amini dödades av moralpolisen i Iran. Hennes död blev startskottet på en enorm protestvåg i landet, som också möttes av hårdare repression. Idag syns dock allt oftare kvinnor utan slöja på gatorna i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Mahsa Jina Aminis död för två år sedan blev startskottet på frihetsrörelsen ”Kvinna, liv, frihet”. Protestvågen runtom i landet handlade inte bara om hijab-lagen, utan lika mycket om mänskliga rättigheter och frihet från förtryck. Som en följd av protesterna syntes också en våldsam repression från de styrande. Över 20 000 personer greps och över 500 dödades under de följande månaderna.
Och repressionen har fortsatt, och även ökat, enligt bedömare såsom FN och Freedom house. Tidigare i år dömdes till exempel Aminis farbror till fem års fängelse. En rad andra personer som dömts efter att ha demonstrerat i samband med frihetsrörelsen har också avrättats godtyckligt. Det senaste fallet var 34-åriga Reza Rasaei, rapporterade Amnesty i augusti.
“Denna avrättning visar återigen hur Irans straffrättsliga system är genomruttet och belyser de iranska myndigheternas dödliga beslutsamhet att använda dödsstraffet som ett verktyg för politiskt förtryck för att injaga fruktan hos befolkningen. Det skingrar också alla illusioner om framsteg för de mänskliga rättigheterna med en ny president som tog makten förra veckan”, skriver Amnesty i ett uttalande.
Tidigare i våras rapporterade Amnesty också om hur myndigheterna börjat övervaka kvinnor alltmer intensivt, bland annat genom att identifiera nummerplåtar på fordon med kvinnliga förare som inte ansetts leva upp till klädreglerna och därefter konfiskera bilarna.
Viss förändring
Samtidigt syns det idag, på gatorna i Teheran och andra städer i Iran, att saker inte helt har gått tillbaks till hur det var innan, rapporterar AP. Allt fler kvinnor syns gå på gatorna utan hijab, speciellt efter solnedgången. Det syns på sociala medier och inte minst i videoklipp som vill visa vardagslivet i städerna.
– Min halv-modighet att inte bära sjal är ett arv från Mahsa Amini och vi måste skydda detta (fenomen) som ett framsteg, säger en 25-årig student vid Teheran Sharif University, till AP.
En bokhandlare i staden säger till nyhetsbyrån att han tror att den senaste tidens relativa lugn kan bero på den nya presidentens Pezeshkians tillträde i juli.
– På något vis skulle Pezeshkian kunna övertyga mäktiga människor att fler restriktioner inte nödvändigtvis gör kvinnor mer trogna till hijaben.