Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

200 elefanter ska skjutas i Zimbabwe 

Elefanter i en rad i nationalpark.

Zimbabwe är det andra afrikanska landet som den senaste tiden meddelat att man ger tillstånd att skjuta elefanter. Orsaken uppges vara den svåra torka som pågår i området och som leder till en kamp om naturresurser och vatten.

För bara ett par veckor sedan meddelade Namibia att de ger tillstånd att skjuta 700 vilda djur, varav 83 elefanter. Nu går det närliggande landet Zimbabwe ut och säger att de tillåter jakt på 200 elefanter. I båda fallen handlar det om en akutåtgärd på grund av den långvariga och extrema torkan i regionen. 

– Vi för en diskussion med ZimParks och några samhällen för att göra som vad Namibia har gjort, så att vi kan gallra ut elefanterna och mobilisera kvinnorna för att kanske torka köttet, paketera det och se till att det kommer till vissa samhällen som behöver protein, säger miljöminister Sithembiso Nyoni till Voice of America, enligt The Guardian

I Zimbabwe finns det 100 000 elefanter, vilket är den näst största populationen i världen, efter Botswana. De 200 elefanterna kommer att skjutas i områden där man har upplevt konflikter mellan människor och elefanter, bland annat i nationalparken Hwange.

”Skadar ekosystem”

Förespråkare för åtgärden menar att elefanterna har en stor miljöpåverkan.

– De skadar verkligen ekosystem och livsmiljöer, och de har en enorm inverkan på andra arter som är mindre ikoniska och därför betyder mindre i ögonen för eurocentriska, urbana fåtöljbevarande människor, säger Chris Brown, naturvårdare och vd för Namibian Chamber of Environment, till The Guardian. 

Samtidigt menar djurrättsorganisationen Peta att beslut som de i Namibia och Zimbabwe är kortsiktiga.

”Grym” och ”kortsiktig” plan

”Planen är inte bara grym utan också farligt kortsiktig och kommer inte att ha någon långsiktig inverkan på dessa komplexa problem. Dessutom är Namibias vilda djur, som lever i landets nationalparker, beroende av helt andra vattenkällor än de som används för människor och djurindustrin, vilket ogiltigförklarar alla påståenden om att de konkurrerar om vattenkällor”, skriver organisationen i ett uttalande om Namibias beslut.

Även skjutande av ett fåtal djur kan få allvarliga konsekvenser tillägger organisationen. 

Elefanter ”är mycket intelligenta djur med invecklade sociala strukturer. Att döda till och med ett fåtal elefanter kan förstöra hela flockar, vilket leder till ökad dödlighet bland överlevande och mer frekventa och farliga konflikter mellan människor och djur”, skriver Peta.

Med en namninsamling som samlat in närmare 40 000 underskrifter uppmanar de därför regeringen att istället arbeta långsiktigt tillsammans med internationella organisationer för att ta tag i de underliggande problemen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV