Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Regeringen krafthöjer återvandringsbidraget

Migrationsminister Johan Forssell (M) håller pressträff

Tidöpartierna vill få fler att återvandra och föreslår på en pressträff på torsdagen ett höjt bidrag på 350 000 kronor per person.

– Vi är i full färd med ett paradigmskifte i migrationspolitiken, säger den nytillträdde migrationsministern Johan Forssell (M) på pressträffen.

Att få fler utländska medborgare att återvända till sina hemländer är en del i Tidöavtalet och hittills har flera åtgärder, däribland informationskampanjer, satts i verket. Trots det har ingen kraftig ökning skett, enligt SVT nyheter, som tidigare i år visade att endast en person använt sig av det befintliga återvandringsbidraget på 10 000 kronor.

För en månad sedan kom en statlig utredning som syftade till att få fler invandrare att återvända till sina forna hemländer, vilket Syre rapporterade om.

Utredaren Joakim Ruist avrådde då från en stor höjning av återvandringsbidraget med motivet att det skulle skicka signalen att målgruppen är oönskad i Sverige och inverka negativt på integrationen, rapporterade TT. Enligt utredningens kalkyler skulle en höjning till 350 000 kronor bara leda till att 700 personer per år återvandrar, rapporterar DN. Den ekonomiska vinsten bedöms som liten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV