Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Ge alla djur – vilda och tama – rätt till värdiga liv

Elva kor på en grön äng, sedda uppifrån.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ser korna som maskiner och vill gärna hålla dem instängda året runt. Men allt blir inte bra bara för att vissa kor får beta en kort tid på sommaren, skriver Annika Rullgård. Vi kan inte fortsätta utnyttja djuren som vi gör i dag.

DEBATT. Ska det i Sverige vara ett lagstadgat krav på att kor ska få vara ute några veckor varje år eller ej? Ett förslag på att ta bort detta krav har framförts och frågan varit på tapeten i massmedia flera gånger. Kravet på bete en kort tid på sommaren gäller endast mjölkkor men inte tjurar och inte de kalvar som bara är några månader när sommaren börjar.

LRF anser givetvis att lagkravet ska tas bort. Deras syn på djurhållning är enbart en fråga om pengar. Alla djur som hålls för att producera mat till människor ses av LRF och djurägarna som ett mellanting mellan djur och maskin där ytterst liten hänsyn tas till att det är djur med artspecifika behov. LRF talar sig varma för mer kor för att på så sätt tjäna mer pengar, men dessa kor får vad LRF anbelangar gärna hållas inomhus hela livet utom medan de går till slaktbilen.

Naturskyddsföreningen vill ha beteskravet kvar och framförde i P1 Morgon den 4 september att det behövs mer betande kor för att främja biologisk mångfald genom naturbete.

Kor inom mjölkproduktion lever sannolikt långt från några områden som benämns naturbete, för de betar rimligen i närheten av sina stall och de behöver ibland stödutfodras, eftersom maten nära stallet inte räcker så länge. Under större delen av året finns i Sverige inget att beta för tamdjuren. 

Innan Naturskyddsföreningen säger att de vill ha mer betande kor bör de därför beakta att av den sammanlagda vikten av alla landlevande däggdjur utgör människan drygt 36 procent, tamdjur, det vill säga bland annat kor, dryga 60 procent och de vilda djuren är mindre än 4 procent. 

Varenda ko är del i utarmningen av den biologiska mångfalden och varenda ko orsakar stora utsläpp av växthusgasen metan. Det är givetvis inte på något sätt kornas fel utan det är djurägarna och konsumenterna av animaliska livsmedel som orskar utarmningen och utsläppen. Antalet kor måste därför minska vilket kan uppnås genom att konsumtionen av animaliska livsmedel går ner, till exempel genom att allt fler kan förmås att helt sluta att äta livsmedel som kommer från djur.

Människan har alldeles för länge koloniserat de vilda djurens hem, vilket nu visar sig i form av en allvarlig massutrotning av vilda djur. Människan har också alldeles för länge utnyttjat de livsmedelsproducerande djuren på ett rent skamligt sätt.

Att LRF ser och behandlar lantbruksdjuren som maskiner som ska ge så mycket pengar som möjligt är inget nytt. Men jag förlorar hoppet om att det ska gå att ändra synen på hur illa korna behandlas och att det är möjligt att mildra den miljökatastrof som väntar, när Naturskyddsföreningen placerar sig i samma fålla som alla dem som tror att bara man säger orden naturbeteskött och biologisk mångfald kan människan fortsätta att leva som i dag med en hög konsumtion av animaliska livsmedel som kommer från rättslösa individer. Det är dags att ge alla djur, både vilda och tama, rätt till att få värdiga liv året om. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV