Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Manifesterar mot rasism, militarism och angiverilagar

Demonstrationstog mot rasism

I dag, i samband med att riksdagsledamöterna firar riksdagens öppnande med att gå på operan, så kommer nätverket Tillsammans mot rasism hålla en manifestation vid Mynttorget. Budskapet är att bland annat att stoppa den rasism och militarism som politiken för med sig. 

26 organisationer står bakom uppropet som protesterar mot att regeringens politik, men även oppositionen före den, har bidragit till att skapa rasism, militarism och en i praktiken avskaffad asylrätt. 

– Det finns en väldigt bred vilja att vägra splittras, och istället stå enade mot det här. Regeringens politik går ut på att ställa grupper mot varandra, säger Elin Gauffin, talesperson för och en av initiativtagarna till nätverket Tillsammans mot rasism. 

En av parollerna är rusta vården, inte militären. 

– Nu fortsätter man miljardrullningen till militären och vapenindustrin, medan man skär ned på sjukvården. Nyligen läckte det ju ut från budgetförhandlingarna att det extrabidrag som vården fått, för att man går back, nu försvinner, säger Gauffin.

Vill stoppa angiverilagen

Samtidigt protesterar man mot den aviserade så kallade angiverilagen som just nu är under utredning och kommer att presenteras för regeringen under hösten. 

– Den innebär att en läkare på akuten inte i första hand ska tänka att ”den här personen är i akut behov av sjukvård och jag ska hjälpa den”, utan istället ”har den här personen uppehållstillstånd?”. Vi måste se till att denna lag stoppas. Vi kan inte gå med på en sådan omvandling, att staten genomför en rasistisk institutionalisering.

De senaste årens politik har också lett till att asylrätten i princip är avskaffad, konstaterar Elin Gauffin.

– Sverige är näst bäst i Europa på utvisningar. 80 procent får avslag, och det är något av det som regeringen är mest stolt över.

Kapitalismen en motor

Nätverket kritiserar även oppositionen, som även de har bidragit till rasistiska stämningar och ett hårdare samhällsklimat. 

– De har varit med och skapat det här under många år, när man strypt både välfärd och asylrätt. När man ger vissa grupper skulden för en kriminalitet som de inte alls är ansvariga för. Orsaken till kriminaliteten är snarare att allt blivit privatiserat och avreglerat och att klassklyftorna i Sverige är bland de snabbast växande i världen, säger Gauffin. 

Under manifestationens tal kommer det bland annat att lyftas just hur kapitalismen fungerar som en motor bakom rasismen. 

– Vi ser hur konflikter om naturresurser i Kongo gör att kriget tar fart igen, och imperialistiska motsättningar eldar på krigen i Ukraina och Palestina, säger Gauffin. 

Kräver vapenvila

Nätverket kräver också en omedelbar vapenvila i Gaza och stopp för all vapenhandel med Israel. Efter manifestationen, som inleds klockan 17, kommer deltagarna också att ansluta till den Palestina-demonstration som inleds strax efteråt. 

Med den breda uppslutningen av en rad organisationer hoppas Gauffin att protesterna mot den rasistiska utvecklingen ska bli starkare. 

– Nu är vi inte flera hundra tusen som vi skulle behöva vara, men vi bygger upp rörelsen. Det har varit alldeles för tyst alldeles för länge. Vi ser hur våldsgrupperna som vi såg på 90-talet har kommit tillbaka, till exempel vid attacken i Gubbängen. Och flera politiska partier och SD:s trollfabriker håller dem om ryggen. Det behövs nu att tusentals sätter stopp för det här, även direkt på plats.

Några av organisationerna som backar uppropet: 

Afrosvenskarnas riksorganisation

Fridays for future Sverige

Ingen människa är illegal

Kurdiska kvinnorådet AMARA

Latinamerikagrupperna

Läkare mot rasism

Rädda barnens ungdomsförbund

Rättvisa för alla

Queers against fascism

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV